SMTP in ere hersteld

Categorie: Algemeen
tags: 5

Lang geleden, toen Casema nog niet poort 25 had afgesloten voor andere SMTP servers, had ik zelf een SMTP servertje draaien. Belangrijkste reden voor mij was om niet de hele tijd een andere verzendende e-mailserver te hoeven instellen elke keer als ik met mijn laptop op een andere plek op internet ging en dus ook via een andere verbinding. Ik heb niet een verbinding met XS4All, dus ik moet het doen met de SMTP server van de provider waarmee ik met internet verbind op het betreffende moment. Als je dat maar vaak genoeg moet instellen, in tijden dat je nog niet met Thunderbird en de SmtpSelect extensie werkt, dan ben je dat op een bepaald moment zat. Als je dan ook nog vast een server hebt draaien, dan kan die ook wel als SMTP dienst doen.

Tijden veranderen en een eigen SMTP had ik dus al lang niet meer. Tot gisteren.

De e-mailserver op het werk had besloten dat het niet meer nodig was e-mail af te leveren buiten ons domein. Dat is tot daaraantoe, maar als je ook nog anderhalve dag moet wachten voordat je merkt dat het niet werkt, dan wordt het vervelend. Altijd lastig als de Exchange server de e-mail niet mag afleveren bij de partij die het netwerk verzorgt.
Reden genoeg om mijn server thuis weer eens te vertellen dat deze wel een SMTP server is. Al mag dat natuurlijk niet van Casema. Je mag natuurlijk wel lokaal je e-mail naar je eigen server sturen en deze configureren dat de e-mail wordt afgehandeld door de SMTP van Casema. Dus dat heb ik gedaan. Dan rest nog probleem twee, poort 25 staat helemaal dicht. Het enige dat over poort 25 mag, is verkeer naar smtp.casema.nl. Dus mijn server luistert nu op een andere, niet afgesloten poort. De server zelf levert het vervolgens via poort 25 af bij smtp.casema.nl. De derde, niet onbelangrijke stap was natuurlijk het afschermen en loggen van het gebruik. Afschermen op basis van de ingebouwde authenticatie, logging door ergens een vinkje te zetten ;-).

Laadtijd: