KPN Mobile portal

Categorie: Mobiel
tags: 897

heeft haar portal voor de gebruiker sinds kort aangepast. Een nieuwe vormgeving die een heel stuk verder is 'ontworpen' dan de oude versie. Iets wat ik zeker weet te waarderen.

KPN mobile

Niet goed

Het is jammer KPN denkt dat het handig is om een zoekfunctie in te bouwen in de portal.
Waarom? Dit kost ruimte en is volkomen zinloos. Als ik wil zoeken, dan open ik zelf wel een zoekmachine. Dit kan als bookmark of omdat ik het zelf intyp.

En dat geldt al helemaal voor het adresveld. Waarom zou ik mijn de mobiele browser de moeite nemen om met de muis naar het invoerveld te gaan, daar op te klikken, dan daar het adres in te voeren en daarna met het muisje op het pijltje rammen? Dat is zinloos veel extra werk voor een functie die is ingebouwd in elke (mobiele) browser.

Goed?

Wat ik eigenlijk al zei, de vormgeving. Los van of het een mooie vormgeving is, is het een vormgeving. Dat laatste ontbrak er namelijk nogal aan in de vorige versie. Mobiel internet wordt steeds luxer, de meeste fatsoenlijke telefoons zijn in staat complete sites te tonen. Dus als je een speciale pagina voor een mobiel ontwikkeld, moet deze er ook wel gelikt uitzien. En dat laatste is deels gelukt.

Wat kun je ermee?

Dat vraag ik me een beetje af. Ik denk dat ik niet goed tot de doelgroep behoor, al zou ik dat gezien mijn leeftijd en persoonlijke interesses wel moeten zijn. Maar ik ben dan ook geen voorstander van de site startpagina en dan al helemaal niet als je dit als je startpagina van je browser gebruikt. Msn.nl idem.
Maar de pagina is dus een startpagina, een portal naar de mobiele wereld. Dat doet ze op basis van vier tabs die redelijk bovenaan de pagina staan (onder die zinloze invoervelden): home, e-mail, tips en TV. De laatste is een directe link naar de TV dienst van KPN. Je krijgt daarnaast wat reclame en een verstopte link naar YouTube.

Het tab home bevat veel informatie waar je nog wat aan kunt hebben. Denk aan het laatste nieuws en weer en verkeer. Nadeel is dat bijvoorbeeld het laatste nieuws beperkt is tot slechts twee nieuwsberichten. Daarna moet je doorklikken. Dit is dan wel voorzien van een foto. Haal die foto weg en voeg nog een paar artikelen toe zou ik zeggen.
Het weer en verkeer is ook een opsomming. Maar dat is, naar mijn mening, minder erg. Voor de rest op de home pagina links naar verschillende categorieën met sites en wat koppelingen naar eigen diensten als 'Mijn verbruik' en 'Mijn rekening'. Wat de laatste te bieden heeft weet ik trouwens niet. Ik krijg niet meer te zien dan "Toegang gewijgerd. Je hebt geen toegang tot deze pagina". Heel bijzonder, je zit op de mobiele portal van KPN. Deze is alleen toegankelijk als je gebruik maakt van de verbinding Mobiel Internet van KPN. Ze weten dus dat ik KPN'er ben op hun netwerk. Dan weet je toch ook wie ik ben en wat mijn rekening is.

Het hele tab e-mail is een beetje vreemd. Het is een berg links naar verschillende webmaildiensten. Geen idee wat hier de meerwaarde van is. Gelukkig geldt dit voor meer zaken.

Dan rest nog het tab tips. Zie het als wat bookmarks die KPN alvast voor je heeft verzameld. Ook hier is de meerwaarde weer erg beperkt. Zo wordt er verwezen naar Google terwijl de home pagina al is voorzien van een zoekveld. Of een koppeling naar YouTube, die al aanwezig is op het TV tab. En ook de eigen diensten komen aan bod. De eerder genoemde koppelingen naar je verbruik en rekening worden weer genoemd. Al met al dus ook wat loos allemaal.

Conclusie

Ach. Het is een leuk initiatief en ik denk dat het zeker een verbetering is met de voorgaande versie. Maar als ik het zo bekijk is het ontwikkeld door mensen die nog niet het mobiele gebruik in het achterhoofd hebben. Teveel informatie op een pagina, teveel willen bieden aan de gebruiker. Het is geen groot scherm, handel niet alsof dat wel het geval is.

Reacties

  1. epoman Op 29-12-’07 01:14 schreef epoman
Laadtijd: