Die gekke Nederlanders ook altijd

Categorie: Mozilla
tags: 11

XiTi komt weer met wat statistieken naar buiten over het gebruik van in Europa. Na een paar stabiele maanden is het marktaandeel van Firefox in december 2007 weer met een half procent gestegen. De teller staat nu op een marktaandeel van 28,0%. Dit is een stijging van bijna 5% ten opzichte van een jaar ervoor. Het mag bekend zijn dat dit nagenoeg geheel ten koste gaat van het marktaandeel van Microsoft Internet Explorer. Zelfs het beschikbaar stellen van 7 aan illegale gebruikers van Windows XP heeft de tendens niet kunnen keren.

Wat nou het meest vreemde is aan dit geheel is de zeer beperkte Firefox adoptie van Nederlanders. Van de Nederlandse bezoekers gebruikt kennelijk slechts 14,7% Firefox. Dit staat in schril contrast met onze oosterburen die met 34,2% juist boven het gemiddelde zitten. Het blijft toch vreemd te zien dat we hier een stelletje Microsoft aanhangers zijn. Een ander programma waar iets vergelijkbaars gebeurt is MSN. Ook dit programma heeft een vreemd hoge aanhang in Nederland.

Een ander vreemd verschijnsel is het gebruik van de meest recente versie van de browser. Bij Firefox maakt het overgrote deel van de gebruikers gebruik van Firefox 2, 93%. Internet Explorer staat er veel minder gunstig voor. Slechts 46% maakt gebruik van Internet Explorer 7. Dit is niet alleen jammer voor Microsoft, maar ook nadelig voor anderen. Denk bijvoorbeeld aan webontwikkelaars. Het ontwikkelen voor Internet Explorer is al een tijdrovende bezigheid, maar met de komst van Internet Explorer 7 leken er betere tijden aan te komen.

Je ontwikkelt je site op Firefox. Vervolgens ga je aan de gang met ondersteuning voor Safari en Opera. Beide leveren over het algemeen niet extreem veel werk op. Dan rest nog Internet Explorer. Versie 7 is tegenwoordig ook wel te overzien. Veel CSS problemen die voorheen ontstonden door IE6 zijn geen probleem meer voor IE7. Maar doordat nog meer dan de helft van de Internet Explorer gebruikers de verouderde IE6 gebruikt, is hier extra veel werk mee gemoeid. Niet alleen de tijd die nodig is om je site geschikt te maken voor IE7, maar ook de vele tijd die verloren gaat aan IE6.

Laadtijd: