JoikuSpot: Nokia N95 als WiFi accesspoint

Categorie: Mobiel
tags: 434

Nadat er laatst ook al een programma voor Windows Mobile is uitgekomen voor het opzetten van een WiFi accesspoint met mobiel, heeft het Finse Joiku nu ook een variant gemaakt die geschikt is voor je S60 toestel: JoikuSpot.

Een belangrijke waarschuwing vooraf. Als je nu van plan bent je goedkope €10,- 'mobielinternetbundel' in te zetten om met je WiFi accesspoint gezellig in het Vondelpark op je laptop te gaan zitten werken, dan kom je zeer waarschijnlijk van een zeer koude kermis thuis. Zeg maar een hele hoge mobiele telefoonrekening. Dit soort dataverkeer zit NIET inbegrepen in je bundel. Dat we dat even duidelijk hebben.

Hoe?

Eigenlijk heel simpel. Je start het, gaat akkoord met de disclaimer, kiest het te delen 3G netwerk en klaar. JoikuSpot zet zelf een accesspoint op en je bent klaar voor gebruik. Dit klinkt niet echt veilig en dat is het ook niet. Op dit moment is het niet mogelijk enige vorm van beveiliging aan te zetten op je accesspoint. En met de regels voor mobiel internet op je mobiel wil je dat zeker wel. Gelukkig komt dat nog wel.

JoikuSpot supports currently only HTTP and HTTPS protocols. This means that you can browse web and also secure sites (webmails, banks). HTTPS requires that "Automatic proxy configuration" is set on your web browser. See User guide for easy setup.

Other protocols such as IMAP (mail) or FTP do not work. The final version will include NAT allowing most protocols.

JoikuSpot does not have currently any encryption. It will be implemented to the final version with WEP/WPA/WPA2.
Joiku

Het is dus nog even wachten tot een volgende versie van JoikuSpot die deze functionaliteit kan bieden. Als dat zover is, dan is het een heel mooi programma voor de mobiele werker die nog wel eens onderweg met zijn laptop online wil. Nu nog even wachten tot de mobiele aanbieders een gecombineerd gebruik abonnement aanbieden.

Reacties

 1. Jarno Op 09-10-’08 08:05 schreef Jarno

  Ik denk dat je dan toch op het punt komt dat je meer moet betalen voor mobiel internet. De meeste aanbieders hebben wel een oplossing waardoor je mobiel kunt werken op bijvoorbeeld een laptop. Maar dat zal zeker duurder zijn dan zeg €10,- voor een abbo op je mobiel.

 2. Gert Op 02-11-’08 08:53 schreef Gert

  Wat een onzin. Natuurlijk kost dit je niets extra. Data = data. Alsof 1. Je provider kan zien dat je met een laptop surft en 2. Het ze wat uitmaakt…

 3. Richard Op 06-02-’09 15:45 schreef Richard

  In de Joikuspot die ik heb kan je wep beveiliging aanzetten. Dus dat scheelt in ieder geval in de controle die je hebt. Ik weet dat wep te kraken is, maar dan moeten ze in ieder geval meer moeite doen :)

 4. Jarno Op 06-02-’09 16:21 schreef Jarno

  Dat is goed om te horen. Sinds deze post is er vast een nieuwe versie uitgekomen. Welke versie heb je in gebruik Richard?

Laadtijd: