Navigatietest: TomTom, Garmin, Nokia en Sygic

Categorie: Mobiel
tags: 261

Deel 2 - Deel 3

Garmin logo
Nokia Maps logo
Sygic logo
TomTom logo

Navigatie is booming. TomTom doet goede zaken en blijft druk met het ontwikkelen van nieuwe producten met HD traffic als belangrijkste nieuwtje van de laatste tijd. Als gebruiker van beide ben ik zeer tevreden over de producten en kijk ik niet veel verder dan mijn neus lang is. Tot nu toe.

Het wordt tijd om eens een vergelijkend waren onderzoek te houden naar navigatieoplossingen. Met internet als goede vriend ben ik eens gaan rondkijken naar alternatieven voor TomTom Navigator 6. Belangrijkste motivatie is dat TomTom Navigator 6 toch wel oud begint te worden en ik het wat veel geld vind om nieuwe kaarten aan te schaffen voor een product dat nog steeds geen goede ondersteuning heeft voor mijn N95. Ja het draait goed, maar ik moet nog steeds gebruik maken van een externe GPS ontvanger. Dit terwijl ongeveer alle andere navigatie leveranciers (Nokia, Garmin, Sygic, Route66, ...) al wel ondersteuning bieden. Dit lijkt mij dus niet onkunde van TomTom, maar eerder een heel bewuste keuze. Eentje die ik betreur.

Wat ga ik doen?

Via dat leuke internet heb ik de hand weten te leggen op verschillende software versies. Alles natuurlijk enkel voor de evaluatie. Indien je zelf gebruik wilt maken van deze software moet je deze natuurlijk wel aanschaffen. Maar voor een test vind ik dat wat veel gevraagd. Uitzondering zijn natuurlijk TomTom, die heb ik al, en Nokia Maps. De laatste heeft namelijk een goed werkende controle ingebouwd om te zien of je wel gebruik mag maken van de navigatie. Een wonder dat andere softwaremakers dit nog niet op deze manier doen. Kwestie van tijd denk ik.

De komende tijd ga ik dus deze vier routeplanners met elkaar vergelijken. Hierbij probeer ik de nadruk te leggen op de programma's voor het gebruik op een mobiel. Mijn mening zal dus weinig van doen hebben op de kant en klare oplossingen zoals die o.a. door TomTom en Garmin worden geboden, maar ook nog door vele andere aanbieders zoals Mio, Sony, Medion en weet ik veel welk ander merk. Dat zijn vast interessante oplossingen, maar niet voor mij. Ik wil juist een oplossing die op de telefoon te gebruiken is. Dus hoe gaan de makers om met het kleine scherm en het ontbreken van een aanraakscherm.

Deel 2 - Deel 3

Trackbacks

 1. Op 22-03-’08 21:09 stuurde 127.0.0.1 de trackback Navigatietest #2: TomTom Navigator 6:

  Als eerste in de aangekondigde test is het de beurt aan TomTom Navigator 6. Het bedrijf TomTom is van Nederlandse makelarij en zeker in Europa is TomTom de meest gebruikte en verkochte navigatie oplossing. En zeker bij de ‘alles-in-een’ oplossingen is di…

 2. Op 03-07-’08 11:12 stuurde 127.0.0.1 de trackback Navigatietest #3: Garmin XT:

  Het heeft behoorlijk lang geduurd, maar hierbij alsnog het vervolg op Navigatietest #1 en Navigatietest #2. Vanwege bekende omstandigheden weet ik niet wanneer het volgende deel komt.

  Garmin
  is vooral bekend van de outdoor oplossingen. Voor mij in …

Reacties

 1. Arjan de Goffau Op 14-03-’08 09:14 schreef Arjan de Goffau

  Geweldig idee! Ik gebruik nu ook de oplossing van Nav4all wel eens, maar die is heel erg eenvoudig. Werkt overigens wel heel erg snel!

 2. localhost Op 14-03-’08 10:57 schreef localhost

  Kan ik zeker meenemen in de test. Heb ik wel eens kort op mijn mobiel gehad, maar niet echt getest.

 3. claudia Op 20-03-’08 17:02 schreef claudia

  Neem navigon ook eens mee met je test! ik ben erg erg erg nieuwsgierig naar je bevindingen. Heb altijd gereden met TomTom, sinds kort met Garmin…. mis toch wel heel veel positieve dingen van tomtom!!! ik wil terug denk ik maar nu zie ik dus navigon, ziet er erg gelikt uit, zou het wel super vinden als je deze ook kan meenemen in je test.
  en route66 dan?

 4. localhost Op 22-03-’08 21:11 schreef localhost

  Als ik mijn hand weet te leggen op een testversie van Navigon, dan zal ik deze ook meenemen in de test. Wat betreft Route66…tja. Ik heb daar in het verleden wel eens mee gespeeld, maar heb altijd het idee gehad dat ze enkel PC software hadden moeten blijven maken. Maar wellicht.

Laadtijd: