Navigatietest #2: TomTom Navigator 6

Categorie: Mobiel
tags: 48

Als eerste in de aangekondigde test is het de beurt aan TomTom Navigator 6. Het bedrijf TomTom is van Nederlandse makelarij en zeker in Europa is TomTom de meest gebruikte en verkochte navigatie oplossing. En zeker bij de 'alles-in-een' oplossingen is dit denk ik wel terecht. Het zijn mooie apparaten met een goed en duidelijk aanraakscherm. Ideaal in de auto.

Wat anders is navigatie op een mobiel. Op het mobiele vlak ligt het allemaal wat gevoeliger, zijn de randvoorwaarden anders. Veel telefoons hebben geen beschikking over een aanraakscherm en vooral het formaat is totaal anders. Het scherm van een ouder model TomTom is zeker vier keer zo groot als mijn N95. Om nog maar niet te spreken over de nieuwe 'XL' modellen.

Interface 

 

De interface van navigatiesoftware op een mobiel is van nog groter belang vergeleken met de 'alles-in-een' oplossing. Hoe wordt de bediening van de software vertaald naar de bediening van de telefoon. TomTom is daar met haar Navigator 6, in elk geval voor de Nokia telefoons, zeer goed in geslaagd. Het bedienen van de software is namelijk geheel met de cijfertoetsen uit te voeren. Gedurende de navigatie kan men namelijk direct functies aanroepen. Overschakelen naar nachtkleuren? Druk op 5, gevolgd door 1. Of de stem op mute, druk tweemaal op 5. En dit gaat verder. Navigeren naar huis? Druk twee keer op 1. Navigeren naar één van de favorieten? Druk op 1, dan 2 en kies vervolgens met de joystick het gewenste adres.

Extra's

De file informatie van TomTom is de laatste tijd al aardig in het nieuws geweest. TomTom heeft in samenwerking met Vodafone een dienst in het leven geroepen, HD traffic, waarbij de gegevens van het VID worden gecombineerd met gegevens van mobieltjes. Door de plek en beweging van de mobieltjes op een kaart te leggen kan TomTom een inschatting maken van file vorming. Juist op plekken waar de VID geen informatie heeft over de files kan dit een mooi alternatief zijn. Overigens is de VID niet zo overtuigd van de kwaliteit van dit product.

De extra mogelijkheden van TomTom gaan verder dan enkel fileinformatie. Via de extra (lees: betaalde) diensten is het ook mogelijk om flitsinformatie, extra stemmen en extra kaartkleuren te krijgen. De beschikbare diensten gaan nog verder, maar deze zijn niet voor Navigator 6 beschikbaar.

Ondersteuning

Eigenlijk is de ondersteuning voor de Nokia N95 een van de zwakste eigenschappen van TomTom Navigator 6. Twee van de belangrijke onderscheidende eigenschappen van de N95 zijn de ingebouwde GPS ontvanger en het kantelscherm. En juist deze twee worden niet ondersteund. Het is welliswaar mogelijk om TomTom in zowel portrait als landscape modus te draaien, maar de keuze moet worden gemaakt voordat de software wordt gestart. Daarna gaat het niet.

Storender nog is het niet ondersteunen van de ingebouwde GPS ontvanger. Daar waar andere softwaremakers hun bestaande versie hebben aangepast, middels een update, voor de ingebouwde GPS heeft TomTom dit niet gedaan. De reden voor buitenstaanders is onbekend, maar het lijkt er toch sterk op dat men dit doet om de markt voor de 'alles-in-een' oplossingen te beschermen. De markt voor deze apparaten staat onder druk nu mobiele telefoons alles al bieden wat de meest luxe TomTom ook biedt.

Maar het blijft gissen. Hopelijk mogen we de komende maanden een nieuwe versie tegemoet zien. TomTom heeft de laatste tijd namelijk op meerdere vlakken vernieuwingen uitgebracht. En de concurentie heeft dat ook gedaan. Route66 heeft een nieuwe versie uitgebracht: Route66 Mobile 8. De nieuwe versie ondersteund wel de ingebouwde GPS. De oude versie, Route66 Mobile 7 deed dit trouwens ook na de installatie van een speciaal hiervoor uitgebrachte update. En ook Garmin en Nokia zijn goed bezig op de mobiele markt. Daarover natuurlijk later meer.

Kosten

TomTom Navigator 6 kost €199,-. Dat is inclusief een GPS ontvanger. Aangezien de huidige versie de ingebouwde GPS niet ondersteund is dit de versie die je zou moeten kopen. Mocht je al een externe GPS ontvanger hebben, dan ben je voor €99,- klaar.
De file informatie kost nog eens €10,- per maand. Daarvoor krijg je wel de eerder genoemde HD traffic. De oude, traditionele verkeersinformatie is niet meer beschikbaar.

Trackbacks

  1. Op 03-07-’08 11:11 stuurde 127.0.0.1 de trackback Navigatietest #3: Garmin XT:
Laadtijd: