Navigatietest #3: Garmin XT

Categorie: Mobiel
tags: 53

Het heeft behoorlijk lang geduurd, maar hierbij alsnog het vervolg op Navigatietest #1 en Navigatietest #2. Vanwege bekende omstandigheden weet ik niet wanneer het volgende deel komt.

is vooral bekend van de outdoor oplossingen. Voor mij in elk geval. Hun oplossingen voor wandelaars, fietsers en andere buiten-de-deur activiteiten zijn bestand tegen de mindere omstandigheden en hebben een ander doel. Het zijn geen navigatieoplossingen maar meer locatie oplossingen. Waar ben ik nu en welke kant moet ik op. In het geval van de luxere oplossingen worden hier kaarten aan toegevoegd en wordt het mogelijk routes te maken/volgen. De kaarten zijn dan juist heel erg gedetaileerd en bevatten veel meer informatie over de kleinere paden.

Maar daar gaat het niet over. Het gaat over Garmin XT. Dit is de navigatieoplossing van Garmin voor de mobiele telefoon. De software is beschikbaar op verschillende platformen waaronder Symbian. En heel interessant, de software kan overweg met de ingebouwde GPS en zelfs met Nokia's AGPS. Dus een zeer snelle fix waar een beetje PND (Personal Navigation Device) nog een puntje aan kan zuigen.

Interfase

Om maar met het minste te beginnen. De UI van Garmin XT is slecht. Toegang krijgen tot het menu vanuit navigatie gaat, totaal niet intuitief, via de rechter softkey. Direct naar opties of routekeuze is niet mogelijk. Men moet eerst naar een overzichtsscherm. Daarna kun je met de joystick een keuze maken. Aangezien alles 'onder elkaar' zit voor muisbediening is het vanuit navigatie gaan naar bijvoorbeeld de instellingen redelijk wat werk.

Screenshot  Screenshot

Concreter. Als je met TomTom het geluid wilt uitzetten dan kun je dat doen door twee keer op 5 te drukken. De eerste keer 5 is direct naar de instellingen, de tweede keer 5 is optie 5 van dat scherm van de instellingen, de mute optie. Dezelfde actie op de Garmin XT vereist 20 keer een knop indrukken!!! Het mag duidelijk zijn dat dit extreem onvriendelijk is. Maar eigenlijk nog belangrijker, dit is gevaarlijk. Het zijn toch acties die je rijdend uitvoert. Twintig keer een knop indrukken tijdens het rijden is niet iets dat je rijdend kunt zonder aandacht van de weg af te halen.

Is er dan niets goeds aan de interfase? Jawel, tuurlijk. Een pluspunt is de intelligente kaartweergave. Als je ergens rijdt waar je vaak de hoek om moet, dan is de kaart goed ingezoomd en zie je goed dat je binnenkort links en daarna rechtsaf gaat. Het goede komt als je even niet hoeft af te slaan. Dan zoomt de kaart uit en krijg je een weergave te zien van het punt waar je nu bent tot het punt waar er weer wat gaat gebeuren. Dus als je de snelweg opgaat en er niets interessants gebeurt voor de komende 50km, dan zie je dat direct. Naarmate je dichter bij de afslag of actie komt, zoomt de kaart langzaam in. Dit werkt heel aardig.

Screenshot

Extra's

Net als de andere oplossingen heeft Garmin een paar extra's. Zo kun je navigeren naar nuttige plaatsen welke zijn onderverdeeld in allerlei categorieën. Ook handig is de ingebouwde verkeersinformatie. Deze kan automatisch via internet worden binnengehaald. Garmin XT kan de informatie in de route opnemen en eventueel automatisch een andere route uitstippelen. De kwaliteit van de verkeersinformatie is gelijk aan de meeste andere oplossingen. Alleen TomTom heeft hier een duidelijk voorsprong. Voordeel is wel dat de verkeersinformatie gratis is.

Ondersteuning

Garmin XT ondersteunt officieel de Nokia N95 en werkt ook goed op het toestel. De snelheid van de software laat wel wat te wensen over. Het starten duurt behoorlijk lang, net als het afsluiten. Maar niet zo erg als bijvoorbeeld Sygic McGuider. Maar het is dan ook weer jongere software dan de TomTom. Het zal dus wel meer kunnen en uitgaan van een krachtiger toestel.

Een ander belangrijk voordeel is de ondersteuning voor de ingebouwde GPS. Het is dus een kant en klare oplossing voor de telefoon. Mocht je een ander toestel hebben dat geen interne GPS heeft, dan is er ook hoop.

Kosten

Garmin XT Benelux kost €69,-. Een heel aardige prijs. Wil je liever heel Europa op je mobiel kunnen doorkruisen dan ben je verhoudingsgewijs niet zoveel meer kwijt: €99,-. Dat zijn onlineprijzen bij navicar.nl.
Laadtijd: