SSH op je Nokia

Categorie: Mobiel
tags: 91

SSH op je Het rijmt zelfs. En met behulp van een port van het Windows programma PuTTY kan het ook. De port is beschikbaar onder de naam PuTTY for Symbian OS. Het is, net als het origineel, gratis te downloaden en beschikbaar voor verschillende S60 smaken. Helaas nog niet voor v5 dus de en worden nog niet bediend.

Keys

SSH verbindingen worden bij voorkeur gebruikt zonder username/password combinatie. Sterker nog, het is een goede gewoonte om logins met password te weigeren. Zo ook op de machines waar ik op wil verbinden. Het is dus noodzakelijk om je private key naar je mobiel te verhuizen. Hier komt gelijk een groot nadeel om de hoek kijken van PuTTY. Het programma, de normale versie noch de mobiele versie, kan overweg met met een 'normale' RSA of DSA key die je onder Linux meestal gebruikt. Je zult een key moeten gebruiken die is gemaakt met puttygen.

Een key maken met puttygen is niet heel moeilijk, behalve dat het een Windows programma is. Ongetwijfeld is het te gebruiken met behulp van Wine, maar het doet het ook heel aardig in een VirtualBox Windows omgeving.

Het mooie van puttygen is wel dat het in zekere zin wel overweg kan met en keys. Je kunt je bestaande private key importeren en er een ppk key van maken. Helemaal mooi hieraan is dat deze nieuwe private key geldig is met je bestaande public key. Een nieuwe public key naar al je servers kopieren is dus niet nodig.

Bedenk bij het maken van een nieuwe key dat je vaak te maken hebt met een beperkt toetsenbord. Ik in elk geval wel met mijn . Mijn lange 'passfrase' is dus niet echt geschikt voor mobiel gebruik. Een iets kortere variant is aan te raden. Nadeel is namelijk dat PuTTY de 'passfrase' niet opslaat.

Installatie

De installatie is even eenvoudig als met andere S60 programma's. Download het programma naar je pc en pomp het over via bluetooth of Nokia PC Suite. Of download het direct op je mobiel.

Na de installatie is er een extra item verschenen onder 'Toepassingen'. Als je het programma start heb je standaard één verbinding: default. Deze verbinding doet alleen nog niets, er is nog geen server ingesteld. Dit los je op door te kiezen voor 'Opties' en dan 'New'.

Instellingen

Elke verbinding heeft vier onderdelen bij de instellingen: General, SSH Protocol, Display en Logging.

Instellingen - General

In het algemene deel worden de naam van de verbinding, de server waarmee je verbindt en de user waarmee je verbindt ingesteld. Het is niet mogelijk om een wachtwoord in te stellen. Maar zoals ik al eerder aangaf zou dat niets uit mogen maken.

Instellingen - SSH

In het scherm SSH kun je alle instellingen specifiek voor de server instellen waarmee je verbindt. Over het algemeen vul je hier de poort en je key in.
Het is mogelijk hier nog meer zaken in te stellen, maar mijn ervaring is dat de standaard instellingen voldoen.

Instellingen - Display

Een aangename instellingen is verstopt onder Display. Hier is het namelijk mogelijk om te kiezen voor fullscreen. Indien aangevinkwordt PuTTY weergegeven op een volledig scherm. Aangezien we na verbinding op de terminal van een server zitten is het praktisch als hiervoor zoveel mogelijk scherm wordt benut. Zeker op het toch niet al te grote scherm van bijvoorbeeld een Nokia N95.

Instellingen - Logging

Op het laatste scherm van de instellingen kun je aangeven of je gebruik wilt maken van logging. Hierbij kun je meerdere niveaus van logging opgeven: Text only, All trafic, SSH data & debug.

Gebruik

Het gebruik van PuTTY op een keypad telefoon is vanzelfsprekend lastig. T9 helpt hier niet direct bij. Een optie is natuurlijk het gebruik van een telefoon met een qwerty toetsenbord zoals de E71, E63 of E75. Dit maakt het typen van commando's en je 'passfrase' een heel stuk gemakkelijker. Maar als de nood hoog is en je moet een server of site herstarten, dan lukt dit ook op een keypad.

Een extraatje dat zit ingebakken zijn de sneltoetsen. Door te klikken op Send krijg je een overzicht van alle toetsen en de fuctie die ze op dat moment krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de tab (Send, 4) voor 'tab-completion'.

Conclusie

Al met al ben ik aardig tevreden met de mogelijkheden. Het beheren van een server in noodgevallen is met behulp van PuTTY op elk denkbare plek mogelijk. Zeker als je geen laptop tot je beschikking hebt. Als dat wel het geval is, dan zijn er natuurlijk andere mogelijkheden. Maar door wat aandacht te besteden aan PuTTY en dit een keer in te stellen kun je als de nood hoog is snel reageren. Nu alleen nog een VPN toepassing voor mijn N95...

Laadtijd: