Voipbuster op de N97

Categorie: Mobiel
tags: 1462

Update
Zie ook de opmerking van _Nick__ over VoipCheap. Dit zou goedkoper zijn dan Voipbuster.

Mobiel internet is in Nederland inmiddels gemeengoed. Leuk dat je websites kunt bekijken op je mobiel, maar er is nog veel meer mogelijk. Zo zijn er mooie programma's om te chatten op je , denk aan Fring of Nimbuzz. Deze programma's verbinden met de meest gangbare en minder gangbare netwerken, waaronder ook . Dus zelfs met het ontbreken van een navite Skype client op de N97 is het toch goed mogelijk hier gebruik van te maken.

Nog interessanter is het natuurlijk om je verbinding te benutten om goedkoper te bellen. Er zijn al vele aanbieders die het maken van telefoontjes een stuk betaalbaarder kan maken. Zeker op internationaal bellen valt veel te besparen. Maar met een dienst als Voipbuster is het ook mogelijk om gratis gespreken te voeren naar vaste lijnen in Nederland! Let wel, er zitten wat haken en ogen aan het gratis en de kwaliteit van Voipbuster is zeker niet zo goed als een normaal mobiel gesprek.

Benodigdheden

Helaas heeft Nokia nog steeds de VoIP ondersteuning niet ingebouwd in de N97. Zelfs nu de beruchte firmware versie 2.0 uit is moeten N97 gebruikers het zonder dit protocol stellen. Dat terwijl gebruikers van bijvoorbeeld de N79, N85 en E75 wel de mogelijkheid hebben. Maar het mooie van het laatste is dat daarvoor door Nokia een update wordt aangeboden. En het mooiste daarvan is, dat een aantal handige mensen dit tot een installeerbaar product hebben gemaakt op de N97.

Stap 1: SIP profiel aanmaken

De eerste stap is het aanmaken van een SIP profiel. Dit gaat de gegevens van Voipbuster (of een andere VoIP aanbieder) bevatten. Maar in dit voorbeeld gaan we uit van Voipbuster.
Ga naar het menu, dan Instellingen, Connectiviteit, Beheerinstellingen, SIP-instellingen, Opties, Nieuw SIP-profiel, Standaard profiel gebruiken.

Nu wordt het tijd voor het ingeven van heel veel gegevens. Voor andere toestellen heeft Voipbuster automatische configuraties, maar voor de N97 nog niet. Dus het is goed dat de N97 is uitgerust met een qwerty-toetsenbord.

SIP profiel voor Voipbuster

 • Profielnaam: VOIP
 • Dienstprofiel: IETF
 • Standaardbestemming: WiFi is de veilige route, maar je kunt natuurlijk ook de groep Internet kiezen.
 • Openbare gebruikersnaam: <je_voipbuster_gebruikersnaam>@voipbuster.com
 • Compressie gebruiken: Nee
 • Registratie: Waneer nodig
 • Beveiliging gebruiken: Nee
 • Proxyserver: Hier hoeft niets te worden ingesteld
 • Registrarserver
 • Registrarserveradres: sip.voipbuster.com
 • Beveiligingsdomein: voipbuster.com
 • Gebruikersnaam: <je_voipbuster_gebruikersnaam>
 • Wachtwoord: <je_voipbuster_wachtwoord>
 • Overdrachtstype: Automatisch
 • Poort: 5060

Stap 2: VoIP profiel aanmaken

Om een VoIP profiel te maken, is er een stukje software nodig: SIP VoIP 3.x Settings v2 voor N97. Het gebruik van deze software is volledig op eigen risico. Ik heb het niet zelf gemaakt en heb geen idee of het wellicht schade toebrengt aan je toestel. Maar het positieve 'it works on my machine'.

Installeer de software met behulp van PC Suite, Ovi Suite of door het bestand via bluetooth over te zetten naar je toestel. De installatie zal waarschuwen dat het niet geschikt is voor je toestel. Negeer deze melding.

Na de installatie is een extra optie beschikbaar gekomen in het tot dan toe lege onderdeel Netinstellingen in het menu, dan Instellingen, Connectiviteit, Beheerinstellingen: Advanced VoIP settings. Let wel, de toevoeging is niet vertaald naar het Nederlands.

VoIP profiel voor Voipbuster

Kies in Advanced VoIP settings voor Create new Service. Koppel dit aan het profiel dat je in de vorige stap hebt aangemaakt. Vervolgens willen we natuurlijk ook via 3G kunnen VoIP bellen. Hiervoor moeten we een instelling wijzigen. Ga vanuit Advanced VoIP settings naar VoIP services, <je profiel>, Profile settings. Zet de opties AWCDMA en UAWMAC op 'on'. Natuurlijk alleen als je het 3G gebruik bij je provider hebt afgekocht. Dit gaat namelijk wat dataverkeer opleveren.

Nette weergave in je Gekozen nummers lijst

Om de weergave van VoIP gesprekken in lijst van gekozen nummers wat op te schonen is er nog een instelling die je kunt aanpassen. Ga vanuit Advanced VoIP settings naar Voip Services, <je profiel>, Profile settings, Ignoring Domain Part:

 • ON: Telefoonummers worden getoond als 0123456789
 • OFF: Telefoonnummers worden getoond als 0123456789@sip.voipbuster.com

De voorkeur gaat uit naar ON. Als je dat niet doet, kun je vanuit de gekozen nummer lijst niet een gesprek starten naar een via VoIP gebeld nummer. Ook kun je niet vanuit de lijst een nummer aan je adresboek toevoegen.

Een VoIP gesprek starten

Zo, de noeste arbeid is verricht, nu is het tijd om het resultaat te testen. Ga daarvoor naar Contacten. Je zult hier twee wijzigingen zien. Ten eerste is er een extra tab bijgekomen. Dit tab heeft de naam van je SIP profiel. Hier kun je aangeven dat je online wilt gaan. Als je geen telefoonnummer hebt gekregen bij je VoIP aanbieder, dan is er weinig reden om online te gaan.

De tweede wijziging is intressanter. Als je een contact opent, dan zie je dat er iets is veranderd op het eerste tab.

Het is niet alleen mogelijk een spraakoproep te starten, maar ook een VOIP Call (of hoe je profiel heet). Ook dit onderdeel is Engelstalig. Helaas. Door de optie aan te klikken zal je N97 zich eerst aanmelden bij de Voipaanbieder en daarna automagisch via VoIP het gesprek starten. Als het goed is lukt dat ;-)

Met dank aan

Reacties

 1. DIANNEHolman28 Op 15-05-’10 01:04 schreef DIANNEHolman28
 2. Matthijs Op 05-09-’10 18:17 schreef Matthijs
 3. Jarno Op 07-09-’10 13:03 schreef Jarno
 4. Naam Op 19-09-’10 15:24 schreef Naam
 5. _Nick__ Op 01-10-’10 16:55 schreef _Nick__
 6. Jarno Op 01-10-’10 20:14 schreef Jarno
 7. _Nick__ Op 04-10-’10 14:45 schreef _Nick__
Laadtijd: