Fietsnavigatie met de N97

Categorie: Mobiel, Fiets
tags: 6434

Smartphone als routenavigatie. Waarom niet. Met de mogelijkheden die een toestel als de Nokia N97 te bieden heeft, is het goed mogelijk om te navigeren langs de mooiste GPS routes. Je hebt er geen losse Garmin meer voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is een houder en de software Viewranger.

Fietsstuurhouder

Een tijdje geleden kocht ik dan ook via internet een Nokia N97 fietsstuurhouder. De houder is overigens aanpasbaar met opzetstukjes. Dus het geheel is ook geschikt voor andere modellen en andere merken.

Software

Nokia biedt met haar Ovi Maps een zeer goede en gratis oplossing voor het navigeren met de auto en te voet. Maar dit is beperkt tot navigeren van a naar b. Het is niet mogelijk bijna niet om een GPX bestand in te lezen.

Wat dan? Er zijn verschillende programma's te downloaden, sommige gratis, sommige betaald. Maar ik ken er tot nu toe geen die zo veelbelovend is als Viewranger. Daar komt bij dat dit een 'native' Symbian programma is, niet een brakke Java-oplossing.

Route

En toen een route. Om het testen mooi compleet te maken, heb ik met behulp van de Fietsrouteplanner Utrecht een route uitgezet. Deze inmiddels behoorlijk volwassen routeplanner biedt de mogelijkheid om de route te downloaden als GPX-track. Dit formaat is door menig GPS oplossing te lezen, waaronder ook door Viewranger.

De test

Voor mijn ritje heb ik besloten mijn N97 volledig te benutten. Dit houdt in dat Viewranger is gebruikt om te navigeren en A2DP (stereo bluetooth) is gebruikt om tegelijkertijd naar wat muziek te luisteren. Gelijk een goed moment om mijn Motorola S9 te testen op de fiets. En natuurlijk de fietsstuurhouder.

Navigeren

Dan nu waar het eigenlijk om draait, het navigeren. De GPS-track die ik van de fietsrouteplanner heb gehaald heb ik in Viewranger ingeladen. Daarna heb ik de track met behulp van Viewranger omgezet in een route. Dat is in een paar klikken gedaan. Het voordeel van een route t.o.v. een track is dat je bij een route van waypoint naar waypoint rijdt. Met andere woorden, je wordt van punt naar punt gestuurd. Ik heb dit nu met een vaste kaart gedaan, maar ik weet dat het ook mogelijk is om met enkel een pijl te werk te gaan.

Bovenop de kaart zie je een meerdere gekleurde lijnen lopen:

 • Blauw: de route of track die je volgt;
 • Zwart: de reeds afgelegde route. Dit is dus je daadwerkelijk gevolgde route;
 • Rood: de richting waarin je rijdt;
 • Kleine vetgedrukte rode cirkel: de huidige locatie;
 • Dubbele zwarte cirkel: een volgend waypoint;
 • Dubbele rode cirkel: een bereikt waypoint.

Zodra je binnen het bereik van een waypoint komt, 30 meter als ik het goed heb, wordt het waypoint rood en krijg je een waarschuwing. De waarschuwing is een piepje, een melding op het scherm en een bibber. Ik heb me er nog niet in verdiept, maar ik verwacht dat je hier wat aan kunt instellen. Ik weet in elk geval dat je de waarschuwingen 'stil' kunt maken.

Waypoints waar je voorbij bent worden van de kaart afgehaald. Op die manier zie je waar je bent geweest.

Conclusie

Zeer, zeer positief. Ten eerste de stuurhouder. Deze doet z'n werk goed. Het toestel zit stevig, maar is volledig te bedienen. Geen enkel deel van het scherm wordt afgedekt. Daarnaast kun je nog steeds het toestel openklappen om het toetsenbord te benutten. Wel heb ik ervoor gekozen om een touwtje vast te maken aan het toestel om het zo te borgen aan mijn stuur. Liever eerst zeker weten dat het toestel blijft zitten.

En dan Viewranger. Ik ben positief verrast over de werking. Het werkt snel en redelijk logisch. Ook de belasting voor de accu lijkt goed. Ik heb ongeveer twee uur gefietst en gelijktijdig muziek geluisterd. Dit leverde geen afgenomen streepjes accu op.
Op dit moment weet ik eigenlijk maar twee nadelen. Ten eerste de prijs. Een licentie voor Nederland kost £15.00. Op zich niet veel, maar met het gratis worden van Ovi Maps is het ineens een boel. Het tweede nadeel is eigenlijk geen nadeel. Het programma kan zo ontzettend veel. Het vereist dus behoorlijk wat tijd om te leren hoe alles werkt en wat er allemaal kan. Maar mijn eerste ritje heeft relatief weinig voorbereiding gekost. Ik denk dat ik alles in een uurtje klaar had voor gebruik: track downloaden, software downloaden, software installeren, track importeren, track omzetten naar route.

Ik neem me voor om, na een uitgebreidere periode van gebruiken, nog eens terug te komen op Viewranger.

Trackbacks

 1. Op 22-03-’11 16:39 stuurde 127.0.0.1 de trackback Viewranger beta: pinch and zoom:

  Viewranger, de GPS software geschikt voor o.a. fietsnavigatie en geocaching, werkt aan een nieuwe versie. Deze bevat vooral verbeteringen voor de ondersteuning van Symbian^3. Zo is de ondersteuning voor ‘pinch and zoom’ toegevoegd. De belangrijste wijzging…

 2. Op 22-03-’11 16:39 stuurde 127.0.0.1 de trackback Fietsnavigatie met de N8:

  Het ziet ernaar uit dat ik binnenkort ook met de Nokia N8 erop uit kan op de fiets. Viewranger draait al op de N8 en de eerste telefoonhouders voor op de fiets beginnen ook binnen te druppelen. Het is duidelijk dat de N8 de massa begint te bereiken. Eerst …

 3. Op 22-03-’11 16:39 stuurde 127.0.0.1 de trackback Viewranger voor slechts €4,50:

  Schreef ik laatst nog dat Viewranger verkrijgbaar is voor £15.00, je kunt het nu ook al krijgen voor €4,50. In dat geval krijg je wel een iets vereenvoudigde oplossing. Geen 1000 credits om hoge kwaliteit kaarten te downloaden, maar wel een licentie op Vie…

 4. Op 22-03-’11 16:40 stuurde 127.0.0.1 de trackback Fietspower:

  Leuk een stuk fietsen met behulp van GPS (fiets)navigatie. Je komt met een Nokia N97 heel ver, maar er zijn grenzen. Grenzen aan de batterijduur. En dan? Dan moet je opladen. Ik wil hier graag een oplossing voor hebben. In feite zijn er twee onderdelen nod…

 5. Op 22-03-’11 16:40 stuurde 127.0.0.1 de trackback GPS tracks volgen op je Nokia:

  Je hebt een krachtige Nokia telefoon, alles erop en eraan. Nu nog tot het maximum benutten. Bijvoorbeeld als goedkoop alternatief voor een Garmin Edge 705. Althans goedkoop, je hebt waarschijnlijk al voldoende voor de telefoon betaald. Is het dan zonde om …

Reacties

 1. Benny v W Op 26-04-’10 10:17 schreef Benny v W

  Hoi Jarno,

  Goed artikel! Dank je wel. Weet jij of de N97 mini ook in die fietsstuurhouder past? Of is hij alleen geschikt voor de N97? Ik heb al even gezocht op internet, maar ik kom ze alleen tegen voor de N97. De N97 mini is maar iets kleiner, maar voor een houder is dat verschil vaak heel belangrijk.
  Als ik jouw stukje zo lees, dan denk ik dat ik dat ook maar eens ga proberen.

  Groet,

  Benny.

 2. Jarno Op 26-04-’10 10:22 schreef Jarno

  Hoi Benny, die houder is zeker weten niet geschikt voor de N97 mini. Het past allemaal zeer precies en de mini is duidelijk kleiner. En ik kom de houder voor de mini ook niet tegen.

  Wat je eventueel zou kunnen doen is contact zoeken met bijvoorbeeld pdaplus.nl. De houder is van het systeem Richter. Ik heb daar laatst een andere montagebeugel besteld: http://www.pdaplus.nl/catalog/richter-16..

 3. Elbert Hardeman Op 18-05-’10 19:34 schreef Elbert Hardeman

  Hallo Jarno,

  Ik heb je verhaal gelezen, en heb Viewranger gedownload en geinstalleerd. Alles werkt goed, alleen hoe kan ik nu de map Nederland activeren? Ik heb de serial gekocht, maar verder red ik het niet meer. Op google heb ik van alles geprobeerd, maar helaas. Zou je me hiermee kunnen helpen?

 4. Jarno Op 19-05-’10 16:44 schreef Jarno

  Hoi ‘naam’. Kun je wellicht iets specifieker zijn? Lukt het niet je Viewranger te activeren via Options, Activate?

 5. Elbert Hardeman Op 21-05-’10 12:28 schreef Elbert Hardeman

  Hallo Jarno,

  Bij deze. Ik heb Viewranger gedownload (€ 4,50) en geinstalleerd. Geen probleem. Maar daarna heb ik een kaart met o.a. Nederland gedownload (£ 15,00) maar hiermee kan ik niets beginnen. Is er geen mogelijkheid om de gehele kaart van Nederland op het scherm te krijgen?

  Ik hoop dat je me kunt helpen. Alvast bedankt.

 6. Jarno Op 21-05-’10 12:39 schreef Jarno

  Nu vraag je me iets dat ik zelf niet heb, de kaart van Nederland. Ik maak gebruik van de OSM.

  Voor zover ik weet koop je niet een kaart van Nederland, maar een ‘pack tiles’. Die geven je recht om kaartdelen te downloaden.
  Als ik het goed heb kun je Nederland selecteren door te kiezen ‘Options’, ‘Data manager’, ‘Downloads’, ‘Netherlands’, ‘View’. Vervolgens kun je via ‘Options’, ‘Download’, ‘Download map tile here’ het kaartdeel ophalen van de gewenste plek.

 7. Elbert Hardeman Op 03-06-’10 09:27 schreef Elbert Hardeman

  Jarno,

  Je hebt gelijk. Ik had het idee dat ik een complete kaart zou kunnen kopen en installeren, maar dit gaat inderdaad per “maptile”.
  Super bedankt voor je hulp!!

 8. Michiel Op 07-07-’10 12:08 schreef Michiel

  Leuk en leerzaam artikel. ter aanvulling op de vraag van Benny v w: er is op dit moment wel een geschikte houder voor de n97 mini beschikbaar via brando:
  http://shop.brando.com/nokia-n97-mini-bi..
  ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 9. Benny v W Op 07-07-’10 15:54 schreef Benny v W

  Michiel,

  Dank je wel! Ik heb hem meteen besteld.

  Benny.

 10. joep Op 21-07-’10 14:16 schreef joep

  Jarno,

  Ik heb laatst mijn abbonnement verlengd bij vodafone en een nokie n97 er bij gekregen want ik wilde die navigatie wel maar ik ben er niet uit of ik nu elke keer online moet met de telefoon om te navigeren of dat de kaarten al voor geinstalleerd zijn.

  En als ze al voor geinstalleerd zijn kan ik met die viewranger dan ook garmin routes er op uploaden en rijden ???

 11. Jarno Op 21-07-’10 15:32 schreef Jarno

  Ja, je zult internet moeten hebben op je mobiel. Zeker als je voor de ‘goedkope’ versie van Viewranger gaat die gebruik maakt van Open Street Maps.

  Wat betreft garmin routes. Als deze als GPX track beschikbaar zijn, dan werkt het.

 12. Naam Op 01-10-’10 15:56 schreef Naam

  HOi Jarno,

  je schrijft>>> Daarna heb ik de track met behulp van Viewranger omgezet in een route. Dat is in een paar klikken gedaan.

 13. henri Op 01-10-’10 15:59 schreef henri

  Hoi Jarno,

  Je schrijft>>>>>>Daarna heb ik de track met behulp van Viewranger omgezet in een route. Dat is in een paar klikken gedaan Het voordeel van een route t.o.v. een track is dat je bij een route van waypoint naar waypoint rijdt. Met andere woorden, je wordt van punt naar punt gestuurd.

 14. Simone Op 21-11-’10 22:44 schreef Simone

  Hallo,

  Ik heb een vraagje. Ik heb met behulp van Viewranger een track opgenomen. Maar hoe zet je die om in een route? Je schrijft dat dat met een paar klikken gedaan is, maar ik kan niet vinden hoe je dat dan doet! Verder een superprogramma inderdaad!!

  Groeten, Simone

 15. Jarno Op 23-11-’10 13:48 schreef Jarno

  De handleiding schrijft hierover:

  Route From Track
  Select a track you have recorded and press the cursor pad centre or button.
  Choose Route from track from the menu. A new route will be created that
  follows the track.
  You will be prompted to choose a tolerance. Smaller values give a more
  accurate conversion but lead to more waypoints. Larger values give a less
  precise match with fewer waypoints.

 16. Hilko Odink Op 01-03-’11 19:44 schreef Hilko Odink

  Hoe kan ik betalen met mijn bankpas. Ik wil ook een stuurhouder voor mijn Nokia n97 mini bestellen op shop brando maar het lukt niet.

 17. Jarno Op 02-03-’11 08:28 schreef Jarno

  @Hilko Odink Dat klopt. Het is een Aziatische shop ofzo. Ik heb de betaling via PayPal gedaan.

  Je zou ook kunnen kijken of een Nederlandse webshop het item kan leveren. Ik verwacht wel dat je dan wel meer kwijt geld bent, zeker twee keer zoveel. Probeer eens bij pdashop.nl, die leveren wel wat fietsspullen. En ik kwam voor de N8 al eens deze tegen. Wellicht dat zij iets voor de N97 hebben.

 18. Naam Op 06-04-’11 22:07 schreef Naam

  Ik heb een gpx route in duitsland geselecteerd via Gps-tour.info en op mijn bureau blad gezet maar hoe krijg ik die nu op viewranger en op mijn telefoon. Weet jij dat?. groet. Hilko.

 19. Jarno Op 07-04-’11 08:39 schreef Jarno

  @Hilko Ik sluit mijn telefoon aan met de USB kabel in ‘massa-opslag modus’. Dan heb je direct toegang tot het massageheugen. Plaats vervolgens het .gpx bestand in de Viewranger map.

  Verder schrijft de handleiding over het omzetten naar een route:
  Route From Track

  • Select a track you have recorded and press the cursor pad centre or button.
  • Choose Route from track from the menu. A new route will be created that follows the track.
  • You will be prompted to choose a tolerance. Smaller values give a more accurate conversion but lead to more waypoints. Larger values give a less precise match with fewer waypoints.

 20. Hilko Op 09-04-’11 20:50 schreef Hilko

  Beste Jarno,
  Na lang uitproberen heb ik eindelijk de kaarten gedownload op de Nokia. Ik heb zelfs een deel kaart van Duitsland van 1 op 25.000 gedownload. Maar je raad het al de proefperiode is begonnen dus nog een dag of 10 en dan ben ik alsnog de klos. Ik heb een pay pal account gemaakt en een stuurhouder in Amerika besteld. Is ook gelukt. Tevens via marktplaats een DC-11 externe accu besteld voor de extra power. Maar nu het volgende opstakel. Als ik een route in gpx bestand zet en deze wil overzetten op de nokia dan ga ik toch de mist in. Kun jij stap voor stap de procedure doorgeven hoe ik dat kan aanpakken.

 21. Hilko Op 11-04-’11 08:35 schreef Hilko

  Beste Jarno,
  Het is gelukt. Ik weet nu hoe het moet. Ik zal in Jip en Janneke taal even uitleggen hoe het werkt. Dat is namelijk het grote euvel bij starters zoals ik. Je slaat een gpx route op in documenten. Je sluit de telefoon aan op de usb kabel en kiest dan voor massa geheugen. De viewranger komt dan op de computer. Je sleept dan de route uit documenten en plakt hem in de viewranger map. Knippen en plakken. Je haalt de usb kabel van je telefoon en klikt op options. Dan klik je op data manager.klik op tracks. klik op options. klik op import/export. klik op import tracks. Choose GPX File en klik op OK. Dan staat de GPX route/track op de Track list. Klik erop en klik op view on map. En klaar is kees. Je route staat erop. De stuur en externe accu zijn onderweg. Voor 35 euro heb ik een volwaardige vervanger voor de Edge en Oregon serie. Met spraakbegeleiding !!!. Je hoort nog mijn bevindingen in de praktijk. Groet. Hilko.

 22. Jarno Op 15-04-’11 11:24 schreef Jarno

  Dank je wel Hilko!!!

 23. Hilko Op 16-04-’11 21:10 schreef Hilko

  Jarno, ben weer een stap verder. Stuurhouder uit Hongkong is binnen voor de nokia mini. Past perfect en zit muurvast op het stuur. Heb de 120 pagina’s van de vieuwranger handleiding doorgeworsteld en kan inmiddels mijn tracks omzetten in routes. Vandaag voor het eerst drie waypoints gevolgd om te testen. Nokia trilt en geeft inderdaad een piepje om de 10 seconden. Dit kun je uitzetten. Ben benieuwd of de routes die ik geupload heb in het eifel gebied of die na de proefperiode erop blijven of niet.

 24. Jarno Op 16-04-’11 23:06 schreef Jarno

  @Hilko Als de trial is verlopen blijft alles volgens mij op je toestel staan. Je kunt alleen de software dan niet meer gebruiken.

  En leuk te horen dat je er zo’n succes en plezier aan beleeft!

 25. Hilko Op 17-04-’11 22:13 schreef Hilko

  Eerste telefoon houder is vandaag gesneuveld. Bij een heftige afdaling op de Lemelerberg begaf de houder het. En hup een nieuwe besteld. track vastgelegd en in Gpx opgeslagen. Werkt prima tot nu toe.

 26. Jaro Op 17-04-’11 22:23 schreef Jaro

  Dat is balen zeg Hilko. Ik zit zelf met name op asfalt en ben nog geen bobbels tegengekomen die zwaar genoeg zijn om de telefoon uit de houder te krijgen. Maar het kan dus toch.

 27. Hilko Op 22-04-’11 21:13 schreef Hilko

  Wat ik hoopte wat niet zou gebeuren is toch gebeurd. Viewranger is na de proefperiode echt niet meer toegankelijk. Ik heb dus het besluit genomen toch de nederlandse map aan te schaffen. Voor 18 euro heb ik nu alles er weer op staan. Kijken of het nu echt goed bevald. Groet. Hilko.

 28. Jarno Op 24-04-’11 21:58 schreef Jarno

  Ik had onvoldoende door dat je hier nog niet van overtuigd was Hilko. Maar ik had je op voorhand wel kunnen vertellen dat Viewranger na afloop van de trial echt niet meer werkt. Dat heb ik zelf al ondervonden ;-)
  Voor de rest ben ik heel benieuwd hoe de versie met de officiële kaarten bevalt. Ik heb de ‘goedkope’ versie en deze heeft enkel gratis kaarten die je tijdens gebruik moet downloaden.

  Overigens heb ik dit weekend twee tochten met ‘route’ gereden op de N8 en Viewranger en dat beviel goed. Hopelijk heb je er net zoveel plezier mee.

 29. Hilko Op 05-06-’11 17:53 schreef Hilko

  Beste Jarno,
  Veel geprobeerd en het werkt op zich prima. De duur van de accu is echt slecht. Na veel wikken en wegen toch een Edge 800 erbij gekocht. Met de telefoon neem ik nu via Endomondo de routes op. De stuurhouder van de telefoon is eigenlijk te zwak en te lomp. Voor de rest voldeed het prima. Maar omdat ik nogal veeleisend ben werk ik nu toch liever met de Edge.

 30. Jarno Op 07-06-’11 10:56 schreef Jarno

  Van harte met je aanschaf. Garmin maakt mooi spul en het is natuurlijk speciaal ervoor gemaakt. Dus dat zal zeker goed gaan werken.

 31. André Op 27-10-’11 20:43 schreef André

  Is het mogelijk om de OSM of OCM voor de Benelux (

 32. Jarno Op 29-10-’11 14:22 schreef Jarno

  @André Is wat mogelijk? Je kunt de Open Street Maps over de hele wereld gebruiken. De kwaliteit ken ik niet, maar is in Nederland goed. Maar je kunt dit volgens mij online wel achterhalen door te kijken op http://www.openstreetmap.org/

 33. André Op 31-10-’11 14:05 schreef André

  Sorry, kennelijk ongeldig teken gebruikt. De OSM is downloadbaar. Zowel ruw vanaf de site, als via google met een installatieprogramma voor de Benelux erbij. Is het mogelijk om de gedownloade OSM- of OCM-kaarten op te telefoon te zetten en om deze, na eventuele conversie, offline te gebruiken? Of kan offline gebruik alleen met de Premium kaarten?

 34. Maarten Op 17-11-’11 23:39 schreef Maarten

  Ik ben ook wat aanhet experimenteren met viewranger. Hoe zet ik de fietskaart aan? Nu staat de standaardkaart op.
  Bedankt, Maarten

 35. Jarno Op 18-11-’11 08:43 schreef Jarno

  Dat weet ik niet uit mijn hoofd Maarten. Maar de handleiding zegt:

  List the maps: To see the available online map layers go to Options >
  Organizer, then into Maps, then into “Online mapping”. Agree to update the list
  of maps. You’ll see two or more layers listed.

 36. Maarten Op 19-11-’11 21:39 schreef Maarten

  Ik heb het gevonden. Bedankt.

 37. Leon Op 08-01-’12 14:18 schreef Leon

  Bestaat dit nog? Ik kan het niet vinden.
  Ik gebruik nu de myworld gps tracker van http://www.locationof.com/ op een nokia n97 mini, maar daarmee kan ik niet van te voren mijn routes uitplannen; alleen achteraf de afgelegde route bekijken. Verder begrijp ik die site en app ook niet echt, want ik ben niet bepaald goed in engels. Misschien mis ik iets?
  Ik neem aan dat viewranger ook op een n97 mini zou werken?

 38. Jarno Op 10-01-’12 08:21 schreef Jarno

  Jazeker Leon, Viewranger bestaat nog steeds. Het is via de Nokia Store te downloaden (trial volgens mij) op http://store.ovi.com/content/26345 of de officiële site van Viewranger: http://www.viewranger.com/

 39. rien Op 03-11-’12 15:45 schreef rien

  Heb ook sinds een paar weken Viewranger op m’n Nokia e72. Heb via wifi thuisnetwerk maptiles gedownload van het gebied waar ik wilde wandelen. Deze gebruik ik offline in België bevoorbeeld. In Nederland heb je hiervoor het gangbare Data abo. Viewranger is een uitgebreid App-je. Best ingewikkeld om het helemaal onder de knie te krijgen, maar het heeft als je doorzet ontzettend veel voordelen. Ik heb nu alles ineen. Voorgeinstalleerde routes gebruiken, navigeren, muziek luisteren, foto’s erbij maken op de juiste plek neerzetten in de gelopen track en telefoneren.

 40. Bart Pauwels Op 22-09-’14 19:20 schreef Bart Pauwels

  ik had willen vragen of er ook spraakbegeleiding is bij de viewranger app ? indien niet kan er mij iemand een app aanraden voor samsung galaxy S5 waar je routes kan importeren en er spraakbegeleiding is ;)
  ik vraag niet veel he :p

 41. Jarno Op 22-09-’14 20:56 schreef Jarno

  Ja, die zijn er volgens mij wel, maar ik weet ze niet. Ik ben geen Android gebruiker, dus kan die vraag niet goed beantwoorden. Maar zoek eens bij http://www.wereldfietser.nl/phpbb/index... Daar zijn meerdere topics over fietsnavigatie met telefoons.

Laadtijd: