#tweakersDevN8 geslaagd!

Categorie: Mobiel, Coding and stuff
tags: 121

Daar kan ik heel kort over zijn, de #tweakresDevN8 is geslaagd. Het was een zeer leuke en interessante avond met een leuke mix van techniek, demo en social.

Techniek

Het technische verhaal had vooral betrekking [cute]. roept al lange tijd dat de toekomst voor apps op Nokia toestellen in Qt ligt. Dit wil Nokia extra benadrukken door Qt beschikbaar te maken voor reeds bestaande toestellen. Doel is om voor alle S60v3 toestellen vanaf de N95 Qt beschikbaar te stellen.

Nieuwe toestellen zoals de N8 hebben alle benodigde software voor het gebruik van Qt applicaties aan boord. Dit zal straks ook gelden voor MeeGo toestellen. Om de ervaring voor de oudere toestellen ook goed te maken en vooral de installatie van Qt applicaties te vereenvoudigen, is het mogelijk om een Qt applicatie automatisch alle benodigde onderdelen te laten installeren. De gebruiker hoeft dus niets anders te doen dan de gewenste app in de Ovi Store te downloaden en klaar.

Nokia beseft dat het van groot belang is meer ontwikkelaars zover te krijgen dat ze (ook) voor Nokia gaan ontwikkelen. Daarom is er de Qt SDK uitgebracht. Deze suite bevat alle tools die je nodig hebt om Qt applicaties te ontwikkelen. Extra positief hierbij is dat de SDK niet alleen voor Windows beschikbaar is, maar ook voor Linux en Mac.
Later dit jaar komt er nog een uitbreiding in de vorm van Qt Designer. Met deze tool is het mogelijk om zonder enige kennis van C++ toch een app te maken. Dit beloofd dus veel goeds.

Demo

De demo bevatte alle belangrijkste kenmerken van de Nokia N8. Daar een van de eigenschappen de mini HDMI uitgang is, is het geven van een live demo een mooi begin. Tel daarbij op de demonstratie van Dolby Digital 5.1 aangevuld met een trailer van Tron Legency (met diezelfde Dolby Surround), dan weet je dat deze gimmick toch veel potentie biedt.

De demo liet goed het flink opgeschoonde zien. De UI is sterk verbeterd en doet op veel vlakken niet meer onder voor bijvoorbeeld Android. Stel daar tegenover dat Nokia toestellen van oudsher (en nog steeds) tot veel meer in staat zijn qua features als bijvoorbeeld een iPhone, dan snap je dat Nokia met de N8 een heel mooi product in handen heeft.

Symbian^3 werkt vlot. Daar waar S60v5 duidelijk een schil is over de klassiekere S60v3, is Symbian^3 veel beter uitgewerkt. Animaties werken netjes, vertragingen zijn verleden tijd en mocht een programma even nodig hebben om te laden, dan wordt dat duidelijk gemaakt door het licht dimmen van het scherm. De UI is tevens ontdaan van onnodig klikken. Alles is één klik. Deze 'single-click' is aangevuld met 'long-press'.

De muziekspeler heeft ook een leuke facelift gehad. En om maar eens iemand anoniem te quoten: "Waarom het wiel opnieuw uitvinden".

Met de N8 heb je een beest van een videorecorder. En het is direct vanaf het toestel mogelijk om je filmpjes te bewerken. Denk aan het samenvoegen van filmpjes, teksten toevoegen, achtergrondmuziek, foto's. Alles wat je mag verwachten van een video-editor. Het wordt natuurlijk nog leuker als je je filmpjes een beetje kunt opleuken met special effects. In de nabije toekomst wordt dat direct vanaf het toestel mogelijk met Fx Studio. Onderstaande video, welke tijdens de demo werd getoond en op alle aanwezige N8 toestellen stond laat zien wat het zal bieden. Onderstaand een introductie van FX Studio.

De camera is niet alleen geschikt voor filmen in HD kwaliteit, ook voor foto's is het toestel zeer goed in te zetten. De 12MP camera is van ongeëvenaarde kwaliteit. En MP alleen is ook niet alles. Het toestel bevat de grootste sensor die ooit in een toestel is geplaatst. Sterker nog, menig compact camera maakt minder goede foto's.

Social

Het sociale aspect alleen al was ook meer dan de moeite waard. Door het event kon ik nu ook een keer in het echt spreken met een aantal mensen van Twitter en Nokia die ik tot nu toe alleen via Twitter, mail of telefoon had gesproken. Het biedt altijd een hoop extra om met iemand in levende lijve te praten. En nog gezellig ook. Zeker door de kleinschalige opzet was er voldoende tijd om met de aanwezigen te kunnen discussiëren over allerlei zaken. Tijd die tijdens bijvoorbeeld een beurs toch veel moeilijker is.

Dat gold ook voor het stuk handson. Ik heb gauw een uur de tijd gehad om met meerdere N8 toestellen te spelen. Het zelf aan de tand voelen van een toestel is altijd veel meer waard dan een demo of YouTube filmpje.

Conclusie

De Nokia N8 is absoluut een schitterend toestel. Het ontwerp bevalt mij erg goed, de afwerking is uitmuntend. Daar kan een iPhone 4 of Samsung Galaxy S niet aan tippen. Qua UI is Nokia duidelijk op de goede weg. Symbian^3 doet in grote lijnen niet meer onder voor de UI van Android. Qua features blijft Nokia de marktleider. Neem daarbij nu geintroduceerde 12MP camera en HDMI aansluiting, dan kan ik de N8 niet anders zien als een toptoestel.

Reacties

  1. @_bjorn Op 27-08-’10 18:26 schreef @_bjorn
Laadtijd: