De Nokia C6 bekeken

Categorie: Mobiel
1235

De afgelopen weken had ik de mogelijkheid om de Nokia C6 aan de tand te voelen. Dit is een relatief nieuw toestel dat sinds enige tijd verkrijgbaar is. Zoals ik al eerder schreef is het toestel het beste te omschrijven als een combinatie van drie bestaande Nokia toestellen. Zie het als een samensmelting tussen de Nokia N97, N900 en 5800. De software van de N97, het toetsenbord en uitschuifmechanisme van de N900 en de indeling en vorm van de 5800. Door de relatief lage prijs is het toestel ook het beste te omschrijven als de opvolger voor de 5800.

Voor wie

Met al het geweld rond de komst van Nokia's nieuwste toestellen op basis van Symbian^3 kun je je afvragen voor wie de C6(00) dan wel bedoelt is. De N8 is inmiddels onderweg naar de eerste gelukkigen en de komende tijd zal er ook een nieuwe C6(01) uitkomen.

De C6 is denk ik niet zozeer bedoelt voor Nokia gebruikers die nu een N97 of 5800 hebben. Het toestel is juist interessant voor gebruikers van Series 40 toestellen. Om mij heen heb ik gemerkt dat de overgang van een relatief eenvoudig t9 toestel naar de C6 een grote sprong voorwaarts is. En daar waar huidige Nokia smartphone bezitters wel toe zijn aan meer, is dat voor de Series 40 gebruikers nog helemaal niet nodig. Ze willen herkenning en een hoger 'gadget' gehalte. Daarbij is een fysiek toetsenbord een groot pluspunt.

Vergeleken met de N97

Het toestel is qua software en formfactor in grote lijnen te vergelijken met de N97 (mini). De schermresolutie van 640x360 pixels is gelijk. Met 117,2 x 55,3 x 15,9 mm voor de N97 en 113,4 x 53 x 16,8 mm voor de C6 en beide een gewicht van 150 gram lijken de toestellen zeer veel op elkaar. Toch is het gekantelde scherm bij het uitgeschoven toetsenbord wel een gemis. Maar daarvoor geldt ook weer, dat is alleen zo voor zij die er reeds aan zijn gewend. Dat geldt ook voor de indeling van het toetsenbord. Nokia hanteert een toetsenbord waarbij een groot deel van de knoppen een dubbele functie hebben. Kort drukken geeft de primaire functie, lang drukken de secundaire.

Veel moois voor weinig

Aangezien we toch aan het vergelijken zijn loont het zeker de moeite om de prijs van de C6 eens naast die van de Nokia 97 mini te leggen. De C6 doet €269,- op shop.nokia.nl en de mini €389,-. In dat geval krijg je bij de N97 mini wat extra accessoires mee om het toestel te gebruiken voor navigatie: zuignap plus telefoonhouder en oplaadsnoer. Heel handig voor in de auto. Maar het is niet zo dat je de C6 niet kunt gebruiken voor navigatie. Ook voor dit toestel kun je gebruik maken van de gratis Ovi Maps met gesproken navigatie. Overigens is de prijs voor de N97 mini recent omlaag gegaan. Een maand of twee geleden betaalde je nog ruim €550,- voor dit toestel. De komst van Symbian^3 toestellen zal hier wel iets mee te maken hebben.

Qua hardware haal je met beide toestellen ongeveer hetzelfde in huis. Dezelfde software, dezelfde camera. Enig verschil is de hoeveelheid ingebouwd geheugen. De C6 heeft alleen een geheugenslot voor MicroSD geheugen terwijl de N97 mini 8GB ingebakken geheugen heeft. En de N97 zelfs 32GB. Bij beide N97 toestellen is er daarnaast nog een MicroSD slot.

De hardware

In grote lijnen is de C6 een heel net toestel, zeker gezien de prijs. De afwerking is zeker voldoende. Aan de voorkant zitten onderaan drie knoppen. De linker voor het opnemen van gesprekken, de middelste de menuknop en de rechter de ophangknop. Deze laatste is tevens de aan-en uitschakelaar. Dit laatste heeft bij mij een paar keer tot ongewenst uitschakelen van het toestel geleid. Bij ongeveer alle Nokia's kun je namelijk door de aan en uitschakelaar eventjes in te drukken je profiel wijzigen. Dat kan bij de C6 niet met die knop ;-).

De N97

De C6

Ook de knop voor het nemen van een foto bevalt slecht. Deze is ten eerste te klein en losstaand van de rest. Bij de N97 is de gehele body terwijl het bij de C6 een eenvoudig knopje is. Dit in combinatie met het erg soepel uitschuiven van het toetsenbord levert een probleem. Als je de telefoon vasthoudt om een foto te gaan maken dan gaat het licht indrukken om scherp te stellen nog wel goed. Maar zodra je doordrukt om een foto te maken ga je onbedoeld niet de knop indrukken maar het toetsenbord uitschuiven. Na verloop van tijd went dit wel, maar het had wellicht net iets beter gekund.

De indeling en vormgeving van het toetsenbord had beter gekund. De knoppen zitten direct tegen elkaar waardoor je geregeld verkeerd druk. Ook is ervoor gekozen, wederom in vergelijk met de N97, om voor 4 bij 10 knoppen te gaan versus 3 bij 11. Daarnaast is het toetsenbord op een ongewone plek gescheiden. Niet tussen de T en de Y, maar tussen de Y en de U. Al met al niet heel erg, maar zeker ongeschikt voor dikke vingers.

Boven de N97, onder de C6

Een groot pluspunt in hardware is weer de mogelijkheid om niet alleen via USB te laden, maar ook via de traditionele pinstekker. Deze toevoeging voert Nokia tot mijn vreugde op steeds meer toestellen weer in. USB laden is leuk als je telefoon toevallig aan je computer is gekoppeld, voor de rest is een normale stekker altijd praktischer.

De software

Wat valt erover te zeggen, het is S60v5. Dus veel herkenning voor bestaande Nokia gebruikers. Voor wie nu reeds een smartphone heeft van een ander merk zal de interface wellicht wat ouderwets aanvoelen. Maar voor wie nu een Nokia heeft biedt het vooral heel veel herkenning. De werking is hetzelfde, de functies en instellingen zijn snel terug te vinden. Qua performance voldoet het toestel zeker. Alle te verwachten onderdelen werken naar behoren en zijn ook standaard aanwezig. Dus ook de nieuwste versie van Nokia Mail en Ovi Maps zijn standaard op het toestel voorgeïnstalleerd. Nokia pakt dit slim aan door direct op het startscherm koppelingen te maken naar de belangrijste functies. Zo kun je direct vanaf het startscherm met in totaal 5 door de gebruiker in te stellen widgets gelijk:

 • SMS'en
 • Surfen
 • De Ovi store bezoeken
 • Navigeren
 • Bellen naar 1 van de 4 favoriete contacten
 • Facebook bezoeken
 • E-mail lezen
 • Foto's bekijken
 • Nimbuzz starten (chat en voip programma)
 • Je agenda beheren
 • Foto's maken

Waar een stel widgets wel niet goed voor is. En mocht je iets meer rust willen, dan kun je met een korte veeg over het scherm een tweede scherm openen waarin alleen de klok wordt getoond.

Een andere verbetering die Nokia heeft doorgevoerd in deze versie van S60v5 is de mogelijkheid om het toestel niet alleen via de hardwarematige knop aan de zijkant van het toestel te deblokkeren, maar ook door met je vinger van rechts naar links over het scherm te schuiven. Zeker als je het toestel ergens op tafel hebt liggen is dit een aangename toevoeging.

Kans van slagen?

Heeft de Nokia C6 een kans van slagen in de huidige roerige smartphonemarkt? Ik denk het wel, maar voor een bepaalde doelgroep. Het toestel is qua mogelijkheden zeer compleet en doet niet onder voor de N97, maar heeft een veel aangenamere prijs. Met de komst van Symbian^3 toestellen is het echter wel zo dat het toestel alleen kans maakt bij de huidige 'dumbphone' gebruikers. Voor wie nu al een (Nokia) smartphone heeft zal het niet meer voldoen.

Trackbacks

 1. Op 17-02-’11 21:58 stuurde 127.0.0.1 de trackback Review: Nokia C6-01: Deel 3, gebruik:
 2. Op 21-02-’11 12:02 stuurde 127.0.0.1 de trackback Review: Nokia C6-01: Deel 1, hardware:

Reacties

 1. Jan van Ravenstein Op 12-10-’10 15:30 schreef Jan van Ravenstein
 2. Jarno Op 12-10-’10 16:03 schreef Jarno
 3. pieta Op 20-11-’10 18:09 schreef pieta
 4. Jarno Op 23-11-’10 08:28 schreef Jarno
 5. Jarno Op 06-12-’10 08:39 schreef Jarno
 6. Rachie Op 18-02-’11 23:02 schreef Rachie
Laadtijd: