Video draaien

Categorie: Mobiel, Coding and stuff, Linux
tags: 85

Nadat ik vanmorgen een filmpje maakte met mijn bedacht ik me te laat dat het kantelen van de telefoon naar portrait niet heel verstandig was. Voor afbeeldingen wordt deze informatie nog wel verwerkt in de foto, voor filmpjes geldt dit niet. Dus toen moest het beeld worden gedraaid.

Na enig googling kwam ik erachter dat dit een hele kunst is met programma's als Kino. Eigenlijk nauwelijks te doen. Maar met het commandline tooltje mencoder is het zeer goed te doen.

mencoder -of avi -oac copy -ovc lavc -vf rotate=1 -o output.avi input.avi

Of in het voorbeeld van een MP4 video zoals deze wordt geproduceerd door de N8 met:

mencoder -oac pcm -ovc lavc -vf rotate=1 -o output.mp4 input.mp4

Dit levert nog een paar fouten op, maar daar kon ik voor dit filmpje mee leven.

Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
videocodec: libavcodec (720x1280 fourcc=34504d46 [FMP4])
Writing header...
ODML: Aspect information not (yet?) available or unspecified, not writing vprp header.
Writing header...
ODML: Aspect information not (yet?) available or unspecified, not writing vprp header.

Ik heb het idee dat dit wellicht wordt veroorzaakt door de breedbeeld opname van de N8. Nader uitzoekwerk moet vast en zeker tot een resultaat leiden dat geen foutmeldingen meer geeft. Neemt niet weg dat mijn filmpje nu wel in de juiste verhouding staat.

Laadtijd: