Review: Nokia C6-01: Deel 3, gebruik

Categorie: Mobiel
tags: 624

De software of hardware beoordelen of zelfs veroordelen is leuk, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om het gebruik van een toestel. Tijd dus voor het echte werk, het dagelijks gebruik.

Het eerste wat me positief verrast is het formaat. Ik gaf al eerder aan in deel 1 dat het toestel redelijk klein is. Zo klein zelfs dat ik wat moeite heb met de juiste letters aantikken op het aanraakscherm. Maar dat went. Daarvoor krijg je een heerlijk klein toestel terug dat goed in je broekzak past. De ronde hoeken helpen daar nog eens extra bij.

Foto's en video

Wat is een smartphone zonder camera. De 8MP zullen wel kloppen, maar echt onder de indruk ben ik niet. Dit is nog niet zozeer door de kwaliteit van de gemaakte foto's, die is heel aardig. Het is meer het gebruik. Op mijn vorige toestellen (N95, N97, N8) en testtoestel C6-01 kon ik scherpstellen door de cameraknop ligt in te drukken. Bij de C6-01 werkt dit anders. De C6-01 heeft een 'altijd focus' lens. Alles vanaf een halve meter afstand tot oneindig is scherp. De camera is dus altijd klaar voor gebruik, scherp stellen hoeft niet meer. Het werkt, maar het geniet niet mijn voorkeur.

The good: led flash; the bad: led flash. De meeste smartphones hebben ledflash. Dit type flash levert een goed samenspel tussen niet teveel stroomverbruik en toch redelijke flits. Het kan echter absoluut niet tippen aan een xenon flash zoals deze in elke digitale camera zit, en in de Nokia N8. Dus als het donker wordt, neemt de kwaliteit van je foto's snel af.
Daar staat weer tegenover dat je een led ook als lamp kunt gebruiken. Dus als zaklamp, maar ook als belichting voor video. En dat is nou juist wel weer een leuke toevoeging. Het wordt pas echt leuk als Nokia met een toestel komt dat beide biedt. Xenon voor de foto's, led voor de video.

Navigatie

Nokia heeft met het gratis beschikbaar stellen van Ovi Maps de navigatiemarkt opgebroken. Meer dan ooit te voren worden smartphones gebruikt voor navigatie. De C6 is ook zeer geschikt voor navigatie. Tijdens mijn test had ik niet de beschikking over een houder voor in de auto, maar slim positioneren op het dashboard werkt ook. Wel is het de moeite om gelijk voor Ovi Maps 3.06 te gaan. Deze versie was gedurende de test welliswaar  nog in beta, maar de beta is betrouwbaar en stabiel. Daar komt bij dat 3.06 ondersteuning heeft voor multitouch.

Eerder schreef ik al over de Ovi Maps beta, dus hier zal ik niet eindeloos op in gaan. Een functie die toen nog niet beschikbaar was en nu wel echter wel zeer de moeite waard. Het is nu ook mogelijk om kaartmateriaal op voorhand via WiFi binnen te halen. Voorheen was het of via op de pc met Ovi Suite/Nokia Map loader kaarten op je toestel zetten of on-the-go via internet binnenhalen wat je nodig hebt. Dit laatste was in het buitenland minder aantrekkelijk. De kosten voor dataverkeer liggen nu eenmaal hoog bij buitenlands gebruik.

Nu hoeft dat dus niet meer. Indien je verbonden bent met WiFi, is het mogelijk om direct vanaf het toestel elk land naar keuze te installeren. En dit gaat nog behoorlijk snel ook. Het doet niet onder voor de pc methode.

Threaded SMS

Het zit soms in de kleine verschillen. Een daarvan is 'threaded sms'. Deze functie is door Nokia geïntroduceerd in Symbian^3. De C6-00 die ik eerder testte had deze functie nog niet. Met deze functie worden SMS berichten in je inbox niet zomaar chronologisch getoond, maar gegroepeerd per ontvanger. Op deze manier kun je veel sneller de berichten op en neer met een bepaalde ontvanger teruglezen.

Social Media

Een andere feature die Nokia heeft geïntroduceerd met Symbian^3 is de Social App. Met dit programma verbind je direct met de populaire sociale netwerken Facebook en Twitter. In de toekomst waarschijnlijk met nog meer. De laatste berichten op bijvoorbeeld Facebook worden direct naar de homescreen widget gestuurd en de complete tijdlijn is te bekijken vanuit de app.

De eerste versie van Social viel nog wat tegen. De vernieuwde versie die met firmware versie 1.1 wordt meegeleverd werkt goed. De vertragingen uit de eerste versie zijn eruit. Toch is de app minder dan de absolute top in social media: Gravity. Maar dat is dan wel een betaalde app. Voordeel van Social boven Gravity is weer dat het beter integreert met de telefoon. Niet alleen in de vorm van een homescreen widget, ook kunnen statusberichten en andere zaken die je contacten plaatsen op Facebook in het adresboek van je telefoon worden getoond.

Het koppelen gaat niet volledig automatisch. Je kunt per contact bepalen of je de koppeling wilt leggen. Na het leggen van een koppeling wordt bijvoorbeeld de Facebook contactfoto in je adresboek getoond. Kleine zaken die het gebruik wel positief verbeteren.

E-mail & browser

Een smartphone is natuurlijk ook e-mail. Je zou het bijna vergeten nu Nederland massaal aan de Twitter gaat, maar toch is het voor veel mensen van groot belang om op elk moment van de dag toegang te hebben tot e-mail.

E-mail lezen en schrijven gaat goed op de C6. Het schermgebruik zou van mij efficienter mogen en de letters regelmatig, vooral in platte mailtjes, een stuk kleiner, toch werkt het allemaal. Grootste gemis is in feite een toetsenbord. Telkens als je tekst gaat schrijven, al is het slechts het onderwerp of e-mailadres moet je op het veld drukken om het virtuele toetsenbord te openen. Dit gebeurt vervolgens in een nieuw 'scherm' waarbij de koppeling met wat je ging invullen volledig verdwijnt. Ik hoop dat Nokia hiervoor in toekomstige updates een betere oplossing voor vindt.

Het instellen van e-mail is dan weer super eenvoudig. Open de e-mailapp, voer je e-mailadres in, voer je wachtwoord in en klaar. De instellingen worden (bijna altijd) automatisch achterhaald door de app.

Voor het bezoeken van websites is de ingebouwde browser achterhaald. De weergave van websites is op zich goed en de ondersteuning voor Flash is aangenaam, maar de snelheid van het laden van pagina's is extreem traag. De browser is te vergelijken met Internet Explorer van Microsoft (versie 9 daar gelaten). Het was ooit de beste, de meest vooruitstrevende. Tegenwoordig is het de oudste, traagste en minst aangename in gebruik.
Gelukkig zijn er alternatieven: Opera Mobile en Opera Mini. Een bezoekje aan de Ovi Store lost dit probleem in een paar minuten op.

Conclusie

De Nokia C6-01 is een leuk toestel. Het biedt qua software alles wat je van een smartphone mag verwachten. De camera is redelijk, maar zeker geen hoogvlieger. Daarvoor kun je beter uitwijken naar de Nokia N8. Qua vormgeving en formaat ben ik zeer te spreken over de C6. Het toestel ligt lekker in de hand, is redelijk klein en past daardoor makkelijk in je broekzak.

De kwaliteit van de behuizing moet zich nog bewijzen. Mijn eerste indruk is heel redelijk. De buitenkant voelt goed aan, maar er zit her en der wel wat speling. Zo sluit de achterklep goed, maar de accu kon in mijn testtoestel redelijk vele bewegen. Niet alleen voelbaar, ook hoorbaar.

Uiteindelijk heb je met de C6 een mooie smartphone voor relatief weinig geld.

Zie ook

Reacties

  1. ml Op 10-10-’11 11:25 schreef ml
Laadtijd: