Review: Nokia Bike Charger

Categorie: Mobiel, Fiets
tags: 444

Sinds enige tijd verkoopt een eigen ''. Met deze kit, bestaande uit een 'houder-en-lader-in-een' en een klassieke dynamo kun je tijdens het fietsen je telefoon opladen. De kit is eigenlijk bedoelt voor landen waar een fiets bezitten een minder groot probleem is dan de aanwezigheid van een stopcontact. Neemt niet weg dat Nederland ook een interessante markt is met de vele fietsers die onderweg hun toestel wel willen opladen.

Andere doelgroep

Het gebruik in Nederland, of de rest van de 'Westerse' wereld zal denk ik wel iets anders zijn. Ik zie het meer als een middel om mijn smartphone te kunnen gebruiken als GPS oplossing. Voor in combinatie met of onstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden voor je smartphone. En daar kan een oplader zeker bij van pas komen.

Installatie

De installatie van de charger is eenvoudig. Er is niet heel veel kennis of handigheid nodig. Alle benodigde onderdelen worden meegeleverd, inclusief bouten, moeren en snoeren. En de lader is zodanig ontworpen dat deze tevens de houder is voor je telefoon. Met twee elastieken word je toestel vastgezet. De lader is door deze constructie geschikt voor alle blokmodel toestellen.

Net even anders

Mijn installatie is net even anders. Ik heb de lader niet aangesloten op de meegeleverde dynamo, maar op een . Dit fietst een heel stuk aangenamer, maakt geen geluid en levert nog een hoger rendement op ook.

Daarnaast heb ik voor mijn Nokia al een speciale houder op het stuur zitten. Deze is iets geavanceerder dan de Nokia oplossing. Ik heb die dan ook laten zitten. Uiteindelijk is dit het resultaat.

De aansluiting voor de voeding zit op de N8 aan de onderkant, dus daar steekt het snoertje een stukje uit. Niet storend, maar toch best een eind.

Verborgen onder de steun van KlickFix zit de Nokia Bike Charger vastgemaakt.

Het resultaat

En dan, hoe werkt het? Goed, met een maar.

Eerst de maar. Als je begint te fietsen, dan begint de lader netjes te werken. Als je vervolgens moet stoppen bij het stoplicht en daarna weer verder gaat, dan gaat de lader niet verder. Het loshalen en weer vastmaken van het laadsnoertje in je toestel biedt dan een uitkomst. Een zeer ongewenste situatie natuurlijk. Typisch is echter, dat deze oplossing wordt beschreven in de handleiding. Maar ik kan me niet voorstellen dat dit altijd zo werkt. Ik ben dan ook nog aan het uitzoeken waardoor dit komt. Misschien ligt de oorzaak bij de naafdynamo of de N8. Wordt hopelijk vervolgd.

Dan het stuk goed! De laadcapaciteit is goed, heel goed. Tijdens het gebruik van Viewranger met AGPS en Open Street Maps via internet ingeschakeld is de lader in staat om de accu verder op te laden. Dit gaat mijn verwachting ver te boven. Hiermee heb ik een volwaardig alternatief voor menig Garmin oplossing.

Nog niet klaar

Ik ben nog niet klaar met mijn installatie. Ik moet nog een mooie oplossing maken waarbij ik zowel mijn koplamp als de Bike Charger tegelijk kan aansluiten. Hiervoor moet ik nog iets zelf in elkaar zetten of wellicht wat op internet vinden. Maar dat is dan voor een deel 2 van deze review.

Laadtijd: