Nokia N9 handson - Let’s Swipe

Categorie: Mobiel
tags: 249

Dit artikel is ook verschenen op Nokia Newsroom.

Swipe je weg door je smartphone. Geen home knop, geen menu knop of terugknop, alleen een Swipe. De Nokia N9 doet het. En na twee dagen spelen kan ik oprecht zeggen: het werkt. Daar komt nog eens bij dat de N9 gewoon mooi is, slick zelfs. 

De hardware

Met de N9 laat Nokia zien dat het nog lang niet is verleerd hoe het mooie hardware moet ontwerpen. De behuizing is gemaakt van kunststof met een zeer groot scherm. Het bijzondere van het scherm is dat deze naar de randen toe schuin afloopt en naadloos overloopt in de behuizing. Deze constructie oog niet alleen mooi, het komt de werking van het Swipen ook ten goede.

ToestelN9N8E7
Hoogte 116.5mm 113.5mm 123.7mm
Breedte 61.2mm 59.1mm 62.4mm
Dikte 12.1mm 12.9mm 13.6mm
Gewicht 135g 135g 176g
Schermgrootte 3.9 inches 3.5 inches 4.0 inches
Resolutie 480x854 pixels 360x640 pixels 360x640 pixels

Qua formaat zit de N9 een beetje tussen de N8 en E7 in, de twee topmodellen van Nokia op dit moment. Dit geldt ook voor het scherm. Toch is het scherm door de hogere resolutie totaal anders dan bij de andere twee modellen. Een positief verschil. Bij het bezoeken van websites of lezen van e-mails hoef je niet meer horizontaal te scrollen.

Weinig knoppen

Wat direct opvalt aan het toestel is het ontbreken van knoppen. Met name het niet hebben van een menu of home knop valt op. Er zijn zelfs geen ‘soft’ knoppen, die pas verschijnen als het toestel aan staat. Er is simpelweg niets.

Alleen aan de rechterkant bevinden zich drie knoppen. Als eerste de harder/zachter knop en daaronder ‘vanalles-in-een’ knop. Deze knop wordt gebruikt om het toestel aan en uit te zetten en om het toestel te vergrendelen. Er is dus geen dedicated camera knop. Persoonlijk vind ik dit jammer, maar het maakt het toestel wel mooier.

Naast dat het toestel weinig knoppen heeft, is er hoe dan ook weinig te zien aan de buitenkant van het toestel. Er zijn in totaal twee aansluitingen en deze bevinden zich aan de bovenzijde van de telefoon. De standaard mini-jack aansluiting voor een headset is linksboven geplaatst. De mini-usb voor het overzetten van data en voor het opladen van de telefoon zit daar direct naast. De aansluiting is verstopt achter een klein klepje. Het uiterlijk en afwerking komen dit ten goede, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan een altijd beschikbare aansluiting om op te laden. Liefst met de standaard oplader van Nokia. Dit had denk ik best aan de onderkant gekunt. Nu moet je iedere keer als je de N9 wilt opladen het klepje openen. Dit lijkt me een onderdeel dat na verloop van tijd toch gaat slijten.

Verder is de simkaart ook aan de bovenkant geplaatst. Voor de N9 heeft Nokia gekozen voor micro-sim. Tot nu toe maakte alleen Apple hiervan gebruik. Belangrijk voordeel voor telefoonbouwers is dat micro-sim minder ruimte inneemt. En ruimte is tegenwoordig erg schaars in smartphones.

NFC

NFC, ofwel Near Field Communications is een techniek waarmee eenvoudig op draadloze communicatie mogelijk is over korte afstand. Dat klinkt nog wat saai, maar de praktijk is dat zeker niet. Neem als voorbeeld een bluetooth headset met NFC, zoals de Nokia Play 360° of de vernieuwde Nokia BH-505.

Daar waar je bij traditionele bluetooth accessoires eerst beide apparaten moet pairen alvorens ze te gebruiken zijn, is dit bij NFC niet meer nodig. Houdt de twee kortstondig tegen elkaar en je bent klaar.

Deze communicatie werkt niet alleen audio apparatuur, maar ook tussen twee toestellen. Bijvoorbeeld voor het versturen van een foto van de ene naar de andere telefoon.

De software

Al dat moois wordt mogelijk gemaakt met MeeGo, het besturingssysteem waar Nokia samen met Intel aan heeft gewerkt. Tevens een platform dat geen opvolger zal krijgen. Nokia heeft namelijk in februari van dit jaar besloten, bij monde van Nokia’s CEO Stephen Elop, dat het Windows Phone zal gaan gebruiken voor de highend smartphones. In dat plaatje is er geen plek voor MeeGo en (op de iets langere termijn) Symbian.
Dat neemt niet weg dat Nokia toch heeft besloten om 1 toestel op de markt te zetten met dit OS. Niet in alle markten overigens, Nederland staat niet op de lijst van gegadigden. Maar onze zuiderburen wel. Net als sommige andere Europese landen zoals Oostenrijk, Finland en Noorwegen. Dus als je toch een N9 wilt, dan zul je dit via de grijze import moeten doen. Of een ritje Brussel ;-).

De software werkt voor de rest goed. Alle standaard mogelijkheden zijn aanwezig en meer. Natuurlijk kun je er mee bellen, je e-mail mee lezen en websites bezoeken. Maar je kunt ook direct verbinden met je favoriete sociale netwerken als Twitter en Facebook of direct chatten via Google Talk of Skype. Al deze zaken zijn standaard aanwezig en met een paar klikken te activeren.

MeeGo werkt met een platgeslagen menu. Alle programma's zijn vanuit een lange lijst te kiezen, er komen geen mappen bij kijken. Visueel is er grote gelijkenis met de iconen en kleuren die in Symbian Anna en Symbian Belle worden toegepast. Duidelijke tekenen van het upgradepad dat Nokia eerst voor ogen had. Doel was, voordat de keuze voor Windows Phone, was om in het highend segment Symbian te vervangen door MeeGo. Door grote overeenkomsten te maken tussen de twee platformen, zou een overstap worden vereenvoudigd.

Anders maar gelijk

Ondanks dat MeeGo totaal andere software is met een andere basis, is er ook een belangrijke overeenkomst met Symbian: Qt. Onderdeel van de hierboven genoemde strategie was om alle software van Nokia gemaakt zou worden in Qt. Dit is een multiplatform oplossing die het o.a. mogelijk maakt om software te maken die werkt op zowel MeeGo als Symbian. Ook reeds bestaande Qt apps voor Symbian zijn met geen of weinig moeite geschikt te maken voor MeeGo.
Sommige apps zijn zelfs al geschikt zoals de Foursquare app 4squick, de Facebook app fMobi en de Twitter app TwimGo.

Swipe

Swipe, de interactie met je telefoon zonder gebruik te maken van knoppen. Nokia laat je via de site swipe.nokia.com graag kennismaken met deze manier van werken. En na twee dagen kan ik oprecht zeggen dat het werkt. Het went snel, heel snel.

De bewegingen voor het swipen beginnen op de rand van het scherm. Daarmee onderscheiden ze zich van andere bewegingen, zoals het scrollen door foto's, mail of websites. Het is niet nodig om de beweging helemaal af te maken. Je kunt dus snel een scherm 'weggooien' met een veeg van onderaan het scherm tot ongeveer halverwege. Iets dat ik vrij snel ging doen. Het scherm verdwijnt hiermee en is via het taakbeheer weer te openen. Mooi detail hierbij is, dat de meest recent gebruikte app als linksboven als eerste in het taakbeheer wordt getoond.

De drie-eenheid

Alles op de N9 draait om drie home schermen: Het ‘homescherm’, applicatiescherm en taakbeheer. Het eerste scherm wordt gevuld met activiteiten als gemiste oproepen en sms-berichten, e-mails en rss-feeds en social media. Informatie op het scherm wordt ook in deze volgorde aangeboden. Heb je een sms of gemiste oproep, dan staat deze boveaan het scherm. Daarna volgen de eventueel nieuwe e-mails en als laatste de berichten van je sociale netwerken als Facebook en Twitter.

De ervaring

En dan, hoe werkt het? Waren alle filmpjes die eerder te zien waren op internet maar schijn, of werkt het allemaal ook echt zo snel en natuurlijk? Ik vind van wel. Het toestel werkt snel, reageert soepel. De animaties tussen acties dragen daar nog eens extra aan bij. Dus niet scherm uit, scherm aan bij een Swipe, maar duidelijk de overgang zien. Qua uiteindelijk snelheid maakt het niets uit, het ene scherm komt net zo snel of langzaam na het andere. Maar door het gebruik van de animatie wordt het toch aangenamer en is de ervaring dat het sneller gaat.

Integratie

Zoals ik al eerder aangaf is de MeeGo out of the box geschikt voor sociale netwerken en andere internetdiensten. Een kwestie van je Twitter, Facebook, GTalk, Skype of andere dienst ingeven en je kunt er gebruik van maken. Ik heb dit als zeer prettig ervaren. De integratie bij Facebook bijvoorbeeld gaat zover, dat je zelfs kunt chatten met je Facebookvrienden.

Waar ik ook erg over te spreken ben is de goede werking van de e-mail en de 'Mail for Exchange' koppeling. Ik maak op mijn N8 en daarvoor N97 al lange tijd gebruik van de mogelijkheid om via Mail for Exchange mijn e-mail en kalender in sync te houden met GMail. Deze integratie werkt ook op MeeGo zonder enig probleem. Hierdoor had ik in een paar minuten al mijn e-mail en complete agenda bijgewerkt. Deze integratie geldt natuurlijk ook voor de diensten van Nokia zelf. Ook zij bieden zaken als agenda, mail en contactbeheer. Tijdens het instellen van de telefoon had ik de koppeling naar de Nokia diensten al ingeschakeld. Kleine misser hierbij was jammer genoeg, dat de synchronisatie van mijn contacten wel geheel was voorbereid, maar standaard uit staat. Hopelijk een schoonheidsfout die in een toekomstige update wordt opgelost.

Een ander puntje waarbij de verwachting niet geheel aansloot op de realiteit was het afsluiten van programma's. Ik was in de veronderstelling dat je dit kunt doen door van boven naar beneden te Swipen. Dat klopt ook, maar het is een optie. Je moet deze eerst inschakelen. Dit wordt mooi toegelicht in deze N9 introductievideo van Nokia Australië.

Een programma dat ik veel heb gebruikt is trouwens de ingebouwde search. Hiermee kun je alles in je telefoon zoeken, uiteenlopend van contactpersonen tot systeeminstellingen. Niet alleen werkt dit snel, ook het gebruik van de gekleurde iconen helpt hier weer. Een contactpersoon bijvoorbeeld heeft een totaal ander icoon dat een instellingen.

De browser

Nokia staat de laatste jaren niet bekend om z'n supergoede browser. Of eigenlijk, de snelheid van de browser. Hier komt een eind aan met de browser op de N9. Deze browser kan zich goed meten met de snelste mobiele browsers van dit moment zoals deze te vinden zijn op iOS en Android. Opvallend is wel dat de N9 geen ondersteuning heeft van Flash. Maar ook dat kennen we al van andere smartphones.

Zoals gezegd, de browser is snel. In combinatie met de fijne schermresolutie zijn de meeste websites goed te bekijken. Dat geldt ook voor sites als Youtube, aangezien die allang klaar zijn om de video's ook zonder Flash af te spelen.

Navigatie

Tegenwoordig mag je van je smartphone verwachten dat deze is voorzien van complete navigatie. Nokia heeft dit op tijd ingezien en voorziet haar smartphones al een paar jaar van gratis gesproken navigatie. De N9 is hierbij geen uitzondering. De navigatie werkt en oogt, voor zover ik dit heb kunnen testen, zeker zo goed als op bijvoorbeeld de N8. Het zoeken van je bestemming en het starten van de navigatie gaat eenvoudig.

Wel had ik het probleem dat ik de gesproken navigatie niet kon activeren. Deze wordt bij Nokia Maps altijd als download aangeboden en op de N9 is dat niet anders. Helaas was de dienst via welke dit moet worden opgehaald offline. Ik ga er vanuit dat ik pech had en dat dit of direct al weer werkt of op het moment dat de N9 op de Belgische markt verschijnt.

Tekstinvoer

Een laatste punt dat ik nog wil belichten is de aangename tekstinvoer. Ik heb totaal geen problemen gehad met het typen en maakte daarbij geen fouten. Elke knop was raak. De precisie en het scherm maken dat je geen fouten maakt, zowel in landscape als in portrait. Op mijn N8 is dat nog wel eens anders. Om maar te zwijgen over mijn ervaring met de C6. Tot mijn vreugde is de N9 ook voorzien van 'touch feedback'. Als je een toets op het toetsenbord aanraakt, dan krijg je hierop een subtiele response in de vorm van een lichte vibratie. Dit geeft je nog een extra vorm van feedback dat de betreffende toets goed is ingedrukt. Het is een simpele toevoeging die het extra gebruiksvriendelijk maakt.

Conclusie

Toptoestel! De Nokia N9 heeft duidelijk voldaan aan mijn verwachtingen. Je ziet vaak allerlei promotiefilmpjes waarin de mooiste producten worden aangekondigd met de mooiste interfaces. Maar als het puntje dan bij het paaltje komt, dan blijkt het allemaal niet zo te werken. Dit geldt niet voor de N9. Het toestel werkt daadwerkelijk zo mooi en zo gebruiksvriendelijk. Er zullen altijd verbeterpunten blijven en er zijn altijd zaken die de concurentie beter doet. Maar de N9 is een mooi toestel met een goed OS.

Zo goed zelfs, dat ik er een ritje België voor over heb om aldaar zonder providerkorting de N9 aan te schaffen.

Afsluiting

En als mooie afsluiting een video van de N9 waarin zo ongeveer alle onderdelen van de telefoon worden belicht. Duurt wel 45min :-)

Foutje, bedankt
Ik had de Nokia N9 twee dagen te leen tijdens mijn bezoek aan Fronteers 2011. Helaas had ik daardoor niet voldoende tijd om alle functies uitvoerig te testen. Ik heb bijvoorbeeld geen video gemaakt, laat staan video's of foto's op het toestel aangepast. Ook had ik meerdere foto's en screenshots op het toestel klaar staan, maar ben ik deze vergeten over te zetten op mijn N8 voordat ik het toestel leeg maakte. Jammer, erg dom. Hopelijk krijg ik nog een herkansing.

Reacties

  1. Annelies Op 10-10-’11 09:49 schreef Annelies
  2. Jarno Op 10-10-’11 10:29 schreef Jarno
Laadtijd: