Review Nokia Play 360°

Categorie: Mobiel
tags: 414

De Nokia Play 360° is een draadloze speaker van Nokia die zowel via bluetooth als via een 3.5mm jack is aan te sluiten op je smartphone, ipod of laptop. Een van de bijzondere eigenschappen van de  Nokia Play 360° is dat het een echte 'surround sound' speaker is. Het geluid is vanaf alle kanten van de speaker goed. Maar de  heeft nog veel meer te bieden.

Een of twee

De Nokia Play 360° wordt per stuk verkocht en is ook prima als enkele speaker te gebruiken. Maar met twee wordt het allemaal nog mooier. Dan komen de speakers pas echt tot hun recht.

Doordat de speakers geheel draadloos zijn, kun je elke ruimte in no-time voorzien van je eigen muziek. Zet beide speakers aan en ze 'zien' elkaar. Daarna krijg je te horen welke speaker dienst doet als linker en welke als rechter. Daarna kun je aan de gang.

Bluetooth of een draadje

De speakers lenen zich natuurlijk het beste om deze te gebruiken in combinatie met je smartphone. De muziek op je toestel stream je eenvoudig via A2DP (stereo bluetooth). Maar niet getreurt als je de speakers wilt gebruiken met je ipod. Sluit eenvoudig een speaker aan via een standaard mini-jack snoertje, zoals de stekker op menig koptelefoon, en de speakers zorgen voor de rest. Bij gebruik van twee speakers is het wel goed te weten dat je hiervoor het 'left-channel' gebruikt.

Verbinden via een draad doet verder niets af aan het gebruik van een tweede speaker. Deze wordt nog steeds draadloos aangestuurd vanaf de eerste speaker. Je kunt deze dus zonder problemen meters verderop plaatsen. De preciese afstand weet ik niet, maar met de mogelijkheden van bluetooth tegenwoordig, kun je uitgaan van rond de 10 meter.

NFC

Nokia zet stevig in op , Near Field Communication. Deze techniek is terug te vinden in steeds meer smartphones van de fabrikant, maar vooral ook in steeds meer accessoires. Zo zijn de Nokia Essence Bluetooth Stereo Headset, de Nokia Luna Bluetooth Headset en de vernieuwde Nokia BH-505 uitgerust met NFC. En zo ook de Play 360°. En dat is super. Waarom? Laat ik dat proberen duidelijk te maken.

De gangbare manier om een bluetoothverbinding op te zetten, uitgaande van een nieuwe verbinding (de twee apparaten kennen elkaar nog niet) gaat ongeveer als volgt. De ontvangers, in dit geval de Play 360° speaker, wordt in 'verbindingsmodus' gebracht. In dit geval wordt de knop aan de voorzijde een paar seconde ingedrukt. Het witte lampje wordt blauw. Vervolgens ga je naar het bluetoothmenu op je smartphone en ga je zoeken naar een nieuwe device. Deze wordt gevonden na 5 tot 10 seconde. Vervolgens koppel je de twee, waarbij soms ook nog een pincode nodig is.

Hoe gaat dat bij NFC? Leg je telefoon op de speaker. Binnen een seconde zien de twee elkaar. Je telefoon communiceert zonder de tussenkomst van de gebruiker met de Play 360° om te achterhalen waarmee wordt verbonden. Vervolgens wordt de muziek naar de speaker gestuurt. That's it. Zien is geloven.

En, hoe klinkt dat dan?

Het klinkt goed, echt waar. De speaker kan met recht een "Play 360°" worden genoemd. Het geluid wordt goed in alle richten de ruimte in gebracht, niet in een richting. Het maakt dus absoluut niet uit of je nu aan de voor-, zij- of achterkant van de speaker zit. Voor zover deze er zijn.

De afgelopen week heb ik de kans gehad de speaker niet alleen thuis te testen, maar ook op kantoor. In de ruimte waar ik zit hebben alle vier aanwezigen goed kunnen genieten van de beste tunes.

Conclusie

Ik ben zeer onder de indruk van deze speaker. Het geluid is indrukweekend en het design idem dito. Iedere collega die de speaker kwam aanschouwen, al dan niet omdat we het pand van stevige muziek aan het voorzien waren, was onder de indruk. Zowel van het geluid, als van de vormgeving. De speaker werkt aanstekelijk in uiterlijk en kwaliteit.

Nadeel is wel, dat het geen goedkoop product is. Je krijgt zeker waar voor je geld, maar toch is het een investering. Wat rondzoekend op internet kom ik uit op zo'n €130,- per stuk. En je wilt er stiekum toch twee.

Een bezoekje aan Tweakers pricewatch maakt mij en iedereen met interesse in deze speakers blij. De prijzen zijn bij een paar winkels gedaald naar rond de €50,- per stuk. Een buitenkansje!

Update 03-09-2012: Helaas, de prijzen zijn alweer gestegen sinds ik bovenstaande schreef. Maar toch aan Tweakers pricewatch als startpunt nemen, dat loont.

Foto's

En natuurlijk nog een paar fotootjes voor de liefhebbers.

Update

Het lezen van bovenstaande review en de verwijzing naar Tweakers.net Pricewatch was direct voldoende voor het kopen van de speaker :-)

Trackbacks

 1. Op 03-09-’12 10:11 stuurde 127.0.0.1 de trackback JBL PlayUp, een waardige opvolger van de 360:

  Nokia en HARMAN ontwikkelen samen innovatieve draadloze audiotechnologie voor consumenten als opvolger van de NokiaPlay 360 Wireless Speaker. En wat een opvolger.

Reacties

 1. Marco Op 20-12-’11 20:15 schreef Marco

  Ik heb er mede dankzij deze review 2 besteld. Totaalprijs 95 euro :) en het geld meer dan waard. Verwacht geen vervanging van een complete muziekinstallatie, maar je zal niet teleurgesteld zijn.
  Een enkele speaker had ik waarschijnlijk onvoldoende gevonden maar als paar vormen ze een vol geluid met een redelijke bas.

  Ik vermoed dat er bij webshops een fout is gemaakt met de prijs. Waarschijnlijk zijn bepaalde productcode’s omgewisseld waardoor deze box zo goedkoop werd. Ik had ze eerst bij een andere webshop besteld en kreeg toen de nokia bluetooth-zender md-310. Dit artikel koste bij de meeste webshops hetzelfde als de zwarte nokia play 360 (vandaar die rare prijsdaling op tweakers pricewatch). Dus ik vermoed dat deze fout nu hersteld wordt aangezien de prijs weer gestegen is naar 110.

  Al met al zeer tevreden over de prijs, boxen en de bouwkwaliteit van het product.

 2. Jarno Op 21-12-’11 15:36 schreef Jarno

  Super Marco. Veel plezier met je speakers. Twittergebruiker jjklee was ook al geslaagd. Hij had ze via Azerty besteld, maar dat verloopt niet geheel naar wens. Hopelijk gaat jouw bestelling wel goed.

  En tja, die prijs. Geen idee of daar echter fouten worden gemaakt. Wellicht dat Nokia een partij tegen een lagere prijs heeft aangeboden.

Laadtijd: