Nokia @MWC

Categorie: Mobiel
tags: 53

Nokia is dit jaar weer volledig terug op Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Vorig jaar nog ging alle aandacht uit naar het naar het overstappen op Windows Phone als smartphone-besturingssysteem. Een jaar later zijn de eerste toestellen reeds op de markt. Sterker nog, een jaar later kan worden geconcludeerd dat Nokia bezig is met het maken van veel mooi spul. Los van eventuele goede of slechte verkoopcijfers in de Lumia-serie, afhankelijk van of je positief of negatief wil zijn over Nokia, gaat het heel goed qua design.

N9 de nieuwe standaard

De Nokia N9 is de nieuwe standaard. Vriend en vijand looft het design. De keuze voor een unibody met afgeronde randen, zowel op de achterkant als op het glas, maakt het tot een uniek toestel. En hoewel MeeGo na de N9 geen vervolg zal krijgen, werden de eigenaren van dit toestel wel positief verrast door het vrijgeven van firmware versie PR1.2 op de eerste dag van MWC. Dat kan haast geen toeval zijn.

Het goede ontwerp is vervolgens heel slim hergebruikt. Zowel de Lumia 800 als de Lumia 900 maken gebruik van dit design. De Lumia 800 is identiek aan de N9, op een knopje na dan, de Lumia 900 is enkel een fractie groter.

Doorgaan met vernieuwen

Nokia staat niet stil na deze nieuwe toestellen. Ze zoekt nog steeds zeer actief de onderkant van de smartphonemarkt. Dit deed het bedrijf al met de Lumia 710, het goedkopere broertje van de Lumia 800. Beide draaien Windows Phone Mango. De lijn van goedkopere Windows Phone toestellen wordt nu verder uitgebreid met de Lumia 610. Dit toestel is evenwel duidelijk anders dan de andere Lumia's. Het toestel is uitgerust met minder geheugen en een oudere processor. Ook zal het worden voorzien van een uitgeklede versie van Windows Phone: Tango. Daar staat tegenover dat het toestel minder dan €200,- gaat kosten.

Net als eerdere Lumia-toestellen zal ook de 610 beschikbaar komen in meerdere blije kleuren. Hiermee weet Nokia zich te onderscheiden van de rest. Daar waar andere merken gaan voor zwart, eventueel aangevuld met wit, snapt Nokia dat het bieden van meer keus goed is.

Toch nog eentje

Het zat er al een beetje aan te komen en gisteren werd het bevestigd, de opvolger voor de Nokia N8 is geïntroduceerd als de 808 PureView. Dit toestel, dat geheel volgens verwachting draait op Nokia Belle is voorzien van een 41 (geen typefout) megapixel camera. Verwacht niet gelijk foto's van onmogelijk hoge resolutie. Dat kan niet in een behuizing als deze. Nee, Nokia gebruikt de megapixels om digitaal te kunnen inzoomen. En het lijkt erop dat dit heel goed gaat ook. Nu afwachten tot de eerste praktijkfoto's bovendrijven.

Uitbreiding Asha-serie

Hoewel we in Europa weinig te maken hebben met de Asha-serie, is dat in andere delen van de wereld zeker niet het geval. Er worden meerdere toestellen die aan deze serie worden toegevoegd aan de serie.

Meest opvallende is naar mijn mening de Asha 302. Dit toestel heeft zeer veel weg van de Nokia C6 en is daarmee een interessante business telefoon voor verschillende markten. Als niet de features maar functies leidend zijn, dan is dit een mooi toestel.

Als je dan ook beseft dat het nu ook mogelijk is om te verbinden met Microsoft Exchange, dan zie je dat dit een zakelijk toestel met potentie is.

Leuke accessoire

De 808 PureView gaat gepaard met enkele accessoires. Een daarvan trekt extra mijn aandacht: de HH-23 Tripod Mount.

Deze mount is geschikt voor meerdere toestellen: "Most Nokia phones and new Nokia Windows phones." Hiermee komt Nokia dus eindelijk weer met een oplossing sinds de DT-22 Tripod.

That's it?

Misschien, misschien ook niet. Er waren speculaties dat Nokia wellicht ook met een tablet komt. Deze zal dan worden uitgerust met Windows 8. Dit is een redelijk logische uitbreiding op de Lumia-serie aangezien Windows 8 en Windows Phone goed op elkaar aansluiten. Van een tablet echter nog geen spoor.

Misschien later deze week wel. Microsoft gaat deze week een nieuwe preview van Windows 8 tonen. Ik zou het een hele mooie stunt vinden als deze preview getoond werd op hardware van Nokia. Of is dat net iets teveel gevraagd...

Laadtijd: