Fietsroutes met Google Maps

Categorie: Fiets, Mobiel
44

De fietsroutedienst van Google is nu ook beschikbaar in Google Maps op Android toestellen. Hiermee betreedt Google niet alleen een vooral in Nederland interessante markt, ze stoomt gelijk door naar de kop.

Google is zeker niet de eerste die zich in de markt van fietsnavigatie stort. Bedrijven als Mio gingen Google al voor. Maar Google maakt wel een goede kans om een belangrijke, zo niet de belangrijkste speler te worden. Niet persé omdat het nu zo'n goed product is. Dat moet nog blijken. Nee, omdat het al zoveel potentiele gebruikers heeft. Iedereen die nu al een Android toestel heeft kan er gebruik van maken.

Crowdmapping

Google heeft sinds vorige maand de mogelijkheid om fietsroutes te plannen toegevoegd aan de Google Maps website. Lees voor meer informatie "Fietsroutes nu ook beschikbaar in Nederland en België!". De logische vervolgstap was deze functionaliteit uitbreiden naar de mobieltjes.

De kaarten en routes die Google beschikbaar heeft zijn nog in ontwikkeling. Gebruikers worden dan ook opgeroepen om vooral bij te dragen aan de ontwikkeling.

Waarom niet samen

Hoewel het natuurlijk fantastish is dat je kunt bijdragen aan het project, vind ik dit toch jammer. Er zijn namelijk al meerdere zeer goede initiatieven in de maak die voorzien in dezelfde behoefte. De bekendste is denk ik de fietsrouteplanner van o.a. de Fietsersbond. Deze planner beslaat geheel Nederland. Met deze routeplanner kun je verschillende soorten routes samenstellen. Denk hierbij aan deur-tot-deur navigatie, maar ook toeristische routes op basis van knooppunten. En belangrijk, ook deze wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers.

Het zou in mijn ogen veel klantvriendelijker zijn als de twee zouden samenwerken.

En nu

En nu is het afwachten of het aanslaat. Het heeft zeker potentie. Het gebruik van GPS heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen, zeker ook bij fietsers. Een aantal van hen kiest daarbij voor professionele (lees: waterdichte) oplossingen van Garmin, maar dat is onaantrekkelijk voor de recreatieve (zondags)fietser. Deze groep heeft vaak al een smartphone en heeft niet zo'n zin om nogmaals de porto te trekken. De electrische fiets was al duur genoeg.

De andere speler in de mobiele navigatie, Nokia, had de stap al veel eerder kunnen maken, maar is helaas blijven hangen op voetgangersnavigatie.

Laadtijd: