Nokia Lumia 520 - schot in de roos?

Categorie: Actueel, Mobiel
tags: 81

De Nokia Lumia 520, sinds mei beschikbaar in Nederland, lijkt een schot in de roos voor Nokia. Met een scherpe prijs van €179,- (€149 volgens pricewatch) zonder contract is dit toestel voor veel mensen een betaalbare smartphone. En voor dat bedrag krijg je een volwaardig Windows Phone toestel, niet een halfbakken Android toestel.

Echt waar

De vraag is echter, is dat echt waar? Is het toestel zo goed als Nokia wil. Is Windows Phone 8 zo goed als Microsoft wil? Heel interessant om over na te denken. En te proberen.

Nokia laat veel van zich horen de laatste tijd. De Nokia Lumia 1020 is nog niet zo lang geleden gepresenteerd en met dit toestel laat Nokia nog maar eens zien dat ze in staat zijn om smartphones te maken met extreem goede camera's. Met voorgangers als de N95, N8, de 808 en met Windows Phone 8 twee Lumia toestellen, de 920 en 925.

De hardware

De Lumia 520 is een net toestel voor een nette prijs. Zeker niet duur en dat is wel degelijk merkbaar. De behuizing is fatsoenlijk, maar voelt niet zeker niet zo luxieus aan als duurdere toestellen in de 8- en 9 lijn. Het toestel ligt lekker in de hand, is zeker niet te groot (voor mannen). In een hand is het mogelijk het scherm en knoppen goed te bedienen.
De verwisselbare achterkant is met een nagel langs de rand te openen. Achter de klep de verwisselbare accu, SIM-kaart slot en microSD slot. Het beperkte geheugen is prima uitbreidbaar. Jammer wel dat de accu moet worden verwijderd om de simkaart of geheugenkaart te plaatsen.

De luidspreker, geplaatst aan de achterkant is prima voor het kijken van een filmpje. Hoewel ik het niet echt geschikt vind voor luisteren naar muziek, gok ik dat menig schoolgaande fietser/wandelaar heel blij zal zijn met de hoeveelheid geluid die eruit kan komen.

Qua camera houdt het niet over. Buiten bij voldoende licht kun je een leuke foto maken, maar meer moet je niet verwachten. Wil je goede foto's, dan kun je beter naar de Lumia 925 of 1020 kijken. Die kosten alleen een heel stuk meer. De 520 is niet uitgerust met een flitser.

Al met al geen hoogvlieger, maar prima prijs/kwaliteit verhouding. Enige waar ik echt moeite mee had was het scherm. Het scherm spiegelt behoorlijk en is beperkt in kleur en licht. Buiten, ook zonder zon, is het moelijk kijken op het scherm. Gek hierbij is echter dat het scherm wel veel helderder kan. Als niet wordt gekozen voor automatische aanpassen van de helderheid, dan blijkt de Lumia 520 knap helder te kunnen zijn. Het lijkt dus eerder een issue met de software dan een beperking in de hardware. Alleen verlichte knoppen had ik wel heel erg aangenaam gevonden. Nu is het telkens in het donker een beetje gokken waar ze zitten.

Software: Windows Phone

Windows Phone is inmiddels doorgegroeid naar versie 8. En, in vergelijk met versie 7.5 (en 7.8) is het allemaal net wat lekkerder gaan werken. Visueel is er enorm veel overeenkomst, maar functioneel biedt versie 8 domweg meer. Zo kunnen apps beter in de achtergrond draaien en zijn notificaties door apps eenvoudiger geworden. Zo kun je nu wel een bijvoorbeeld Twitter notificatie krijgen.

Qua UI blijft het een duidelijk eigen lijn die Microsoft heeft ingezet. Daar waar dit bij versie 7 nog heel erg nieuw was, is Microsoft nu wel zover dat het op alle platformen dezelfde uitstraling weet neer te zetten. Van Windows Phone naar de XBox naar Windows 8. Ze lijken allemaal veel op elkaar, vooral rondom de tegels.

Een veelgehoorde klacht blijft dat er geen centraal notificatiesysteem is dat wel aanwezig is in o.a. Android, IOS of zelfs Meego. De kans is echter groot dat Microsoft dit in toekomstige versies alsnog inbouwt. Tot die tijd blijf je afhankelijk van tegels.

Software: Nokia goodies

Dan is er Nokia, van oudsher zeer actief in software. Al in de Symbian-dagen ontwikkelde Nokia zelf veel software. En vooral in de locatie gerelateerde programma's is Nokia sterk aanwezig. Tevens een onderscheidend punt tussen Nokia en andere WIndows Phone fabrikanten. Belangrijkste productie hierbij is Here Drive. Deze standaard meegeleverde volwaardige navigatie kan zich goed meten met de 'standaard' in navigatieland: Tom Tom. En zonder extra kosten. Helemaal als je via een WiFi-verbinding de benodigde kaarten op je toestel installeert.

Here Drive is duidelijk doorontwikkeld ten opzicht van de versie die voor o.a. de Lumia 800 en Lumia 900 beschikbar is. Eigenlijk heel jammer. Ik geloof niet dat dit een puur technische reden heeft. De navigatie is accuraat en snel. De 3D kaarten zijn een leuke gimmick, maar het aantal 3D gebouwen is eigenlijk nog te beperkt. Maar het blijft leuk. Ook verkeersinformatie is beschikbaar, al heb ik het idee dat de informatie die via de website here.com beschikbaar is, uitgebreider is dan die in de app.

Naar Drive heeft Nokia nog een aantal andere locatie-apps zoals Here Maps en Here Transit. Stuk voor stuk zeer volwassen apps die invloed moeten hebben bij de keuze van een nieuwe smartphone. Met Transit kan een deur-tot-deur navigatie worden gepland met het openbaar vervoer. De app wordt ideaal aangevuld met Here Maps om de route naar bijvoorbeeld de bushalte weer te geven.

Software: Apps apps apps

Apps? Die zijn er toch niet voor Windows Phone? Jawel, maar het zijn er minder. Veel minder. En ze zijn er later, veel later. En dat is erg jammer. Wil je dus je bankzaken doen op je smartphone, check dan eerst of jouw bank al op het platform zit. Wil je helemaal hip met de nieuwste social media apps? Pech, Windows Phone is niet het platform. Maar wil je lekker vertrouwd gebruik maken van Twitter en Facebook, dan kan dat prima.

Gelukkig zijn er nog tal van andere apps, ook games, beschikbaar. Muziek luisteren? Naast Nokia Music is er ook bijvoorbeeld Spotify. Spellen? Allerlei smaken Angry Birds beschikbaar hoor. En tal van andere spellen. Mobiel bankieren? ING, Rabo, ABN Amro, ASN, RegioBank, SNS. Check. Grootste misser hier is volgens mij Triodos. Fliters onderweg? Oké geen Flitsmeister, maar met Flitsservice FlitsNav kom je ook een heel eind.

Dus?

Dus wat wil je? Wil je een betaalbare, moderne smartphone van een goed merk? Dan is de Lumia 520 het toestel. Het toestel is eenvoudig, sober bijna. Maar wat het doet, doet het goed. Standaard functionaliteiten zoals bellen, sms'en, mailen, whatsappen en je agenda bijhouden zijn prima verzorgt. Daar hoef je het toestel absoluut niet voor te laten liggen. Wil je de allernieuwste apps? Dan wordt het lastiger. Vind je het niet erg om iets langer te wachten tot een deel van die apps alsnog beschikbaar komt? Ook dan is Windows Phone een prima keus.

En dat voor €150 zonder contract. Snelle beslissers zijn zelfs extra voordelig uit, want ter promotie heeft Nokia ook nog een gratis extra cover in de aanbieding.

Laadtijd: