Photoshop CS5 op Ubuntu

Categorie: Coding and stuff, Linux
3

Voor mijn werk maak ik sinds een aantal maanden gebruik van een Mac. Hele mooie spullen, maar ik geef nog steeds sterk de voorkeur aan Ubuntu. Toch is de keuze voor de Mac een bewuste geweest. Ik heb namelijk regelmatig tools van Adobe nodig, met name Photoshop. En het feit wil dat deze niet beschikbaar zijn voor Ubuntu. De keuze is beperkt tussen Windows en MacOS. En als ik tussen die twee moet kiezen, dan kies ik de laatste.

Toch blijkt er een mogelijkheid te zijn om PhotoShop op Ubuntu te gebruiken. Dit vereist twee zaken. Ten eerste is Wine noodzakelijk, de Windows emulatielaag waarmee je Windows programma's onder Ubuntu kunt gebruiken. Niets bijzonders.

De tweede is wel bijzonder. Een normale installatie van Photoshop via Wine gaat namelijk niet werken. Een installatie van PhotoShopPortable echter wel. En daar had ik tot voor kort nog nooit van gehoord.

Helemaal legaal is het helaas niet. PhotoShopPortable is namelijk niet een officieel product van Adobe. Dus al ben je in het bezit van de juiste licentie, dan nog maak je gebruik van niet bestaande, dus illegale, software. Maar ja, je moet wat als Adobe niet bereid is een versie uit te brengen die wel geschikt is voor Ubuntu.

Downloaden

Voor mijn test ben ik uitgegaan van PhotoShopPortable CS5. Dat is namelijk de versie die ik legaal op mijn MacBook heb staan. De installatie van PhotoShopPortable verloopt probleemloos. Ik korte tijd is het pakketje netjes uitgepakt en op de juiste locatie geïnstalleerd. Enig nadeel dat ik ondervond is dat de installer niet in staat bleek een standaard locatie voor de installatie te kiezen. Dit moest ik dus met de hand (browse, klik, klik, klaar) doen.

Groter nadeel is dat de installer besloot om geen snelkoppeling aan te maken, in tegenstelling tot andere software die via Wine wordt geïnstalleerd. Ik heb hier Wine Launcher Creator voor gebruikt. En daarna is het lekker shoppen in PhotoShop op je Ubuntu machine.

Laadtijd: