Mijn volgende Nokia

Categorie: Mobiel
tags: 17

Vandaag liet Nokia weten wat het de komende tijd gaat doen op de consumentenmarkt. Het antwoord is de Nokia N1. Een 7.9" tablet met Android 5.0 (Lollipop) en Nokia's eigen schil, de Z Launcher.

De tablet zal eerst worden uitgebracht op de Chinese markt, rond het Chinese nieuwjaar (februari 2015). Daarna volgen andere landen. De prijs ligt rond de $250+belastingen. Dat zal in Nederland dus ergens in de buurt van de €250 zijn. Productie wordt, vanzelfsprekend, niet door Nokia zelf gedaan, maar door Foxconn. Met de samenwerking en latere verkoop zijn niet alleen de afdelingen die dit kunnen in handen van Microsoft, ook de overeenkomst van de overname maakt dit niet mogelijk.

Hardware

Qua hardware is er weinig mis met het apparaat. Kloppend hart is een 2,3Ghz Intel Atom processor, bijgestaan door 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslag (niet uitbreidbaar). Het scherm heeft een prima resolutie van 2048×1536 pixels.

Dat er iets aan zat te komen was niet onverwachts. Natuurlijk liet Nokia zelf wat teasers los, ook Microsoft deed dat. De afgelopen tijd is Microsoft namelijk heel druk bezig om bij de Lumia-reeks alle verwijzigingen naar Nokia te verwijderen. Zelfs reeds gepubliceerde reclame-filmpjes zijn opnieuw uitgebracht om in de beelden Nokia weg te poetsen. Ook het nu al aankondigen van nieuwe toestellen, zoals de Lumia 535, onderschrijven dit. De vorige versie, de Lumia 530, was nog maar net op de markt.

Z Launcher voor iedereen

De genoemde Z Launcher bestond al een tijdje in beta. De beta is nu opengesteld aan alle Android smartphone-gebruikers en is beschikbaar in de Play store. Vooralsnog is de launcher nog niet beschikbaar voor tablets. Dit is voorbehouden aan de Nokia N1. Toch is te verwachten dat de launcher binnen niet al te lange tijd ook beschikbaar is voor andere tablets, al dan niet via de Play Store. Als de vraag groot genoeg is, is dit niet tegen te houden. Kijk maar naar wat er gebeurde met Here Maps for Android.

Laat maar komen

Wat mij betreft mag de Nokia N1 snel op de markt komen. Het is een in mijn ogen mooie tablet. Velen zullen gaan zeggen dat het ding teveel lijkt op de iPad Mini, maar dat zal me een zorg zijn. Daarnaast is mijn Galaxy Tab2 7" toe aan vervanging.

Laadtijd: