Ik wil Mitakuuluu | Update

Categorie: Mobiel
tags: 11

Native apps zijn zoveel veel fijner, er is geen ontkennen aan. Dit merk je nog eens extra op een platform als Windows Phone of . Beide hebben een duidelijk eigen UI. Apps die niet aansluiten bij deze UI vallen meestal in negatieve zin op. Daar komt nog eens bij dat het op SailfishOS mogelijk is om native -apps te draaien. En die hebben dus een compleet andere UI. Voordeel is dan wel weer dat je toegang hebt tot die vele apps die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Een app die ik hel graag native wil, is de indie Whatsapp-client Mitakuuluu. Deze is zoveel fijner dan de officiële Android-versie. Helaas is het al enige tijd niet meer mogelijk om Mitakuuluu te gebruiken. Ergens in november 2014 werden er ineens gebruikers door Whatsapp 'gebanned'. Dit was voor ontwikkelaar icoderus reden om de ontwikkeling van Mitakuuluu te staken en de client uit openrepos te verwijderen. Wat rest is de officiële client.

Gelukkig is in de tussentijd gebleken dat Whatsapp niet actief bezig blijkt met het blokkeren van Mitakuuluu-gebruikers. Dit heeft de ontwikkelaar voldoende vertrouwen gegeven om aan een nieuwe client te gaan werken. Het kan alleen nog enige tijd duren voordat deze wordt vrijgegeven. Hij laat hierover weinig los.

Toch Mitakuuluu

Na enige tijd proberen ben ik wel klaar met Android Whatapp. Ik wil heel graag terug naar Mitakuuluu. Dit is met de laatste versie, die officieel dus niet meer verkrijgbaar is, mogelijk. Aangezien ik de app nog geïnstalleerd heb staan, kan ik er wel mee aan de slag. Hiervoor heeft de ontwikkelaar twee terminal-acties ingebouwd:

harbour-mitakuuluu2-helper

Met dit commando wordt de sleutel van je Whatsapp registratie uitgelezen. Dit is in het format:

landcode,telefoonnummer_zonder_0,registratie_sleutel=

dconf write /apps/harbour-mitakuuluu2/account/password "'registratie_sleutel'"

Met het tweede commando schrijf je de registratie_sleutel in Mitakuuluu (ja, die staat tussen " en '). Daarna kun je Mitakuuluu opstarten. Als je geluk hebt werkt het, als je pech hebt kun je worden 'gebanned'.

Het addertje

Voordat je denkt dat het nu allemaal weer koek en ei is, er zit natuurlijk een addertje onder het gras: encryptie. Whatsapp is bezig encryptie in te bouwen in de clients. En het toeval wil, dat dit inmiddels het geval is bij de clients voor Symbian en ... Android. De huidige Mitakuuluu kan daar echter niets mee, maar Whatsapp denkt dat je een Android-client gebruikt die het wel ondersteund. Daardoor zal het proberen om berichten met andere Symbian- of Android-gebruikers van encryptie te voorzien. Gevolg: berichten komen niet aan.

In theorie werkt:

  • tekstberichten van iPhone
  • tekstberichten van WP
  • groepsberichten
  • mediaberichten
  • emoji's van Android

en niet:

  • tekstberichten van Android
  • tekstberichten van Symbian

Net niet helemaal ideaal dus. Om die reden ben ik een testje aan het doen. Whatsapp heeft de encryptie voor Android in november ingevoerd. Ik heb daarom een oudere versie van de Whatsapp-client gedownload en op mijn  gezet (over de bestaande heen). Vervolgens heb ik die de registratie laten doorlopen. Dit is in zekere zin gelukt, maar Whatsapp start sindsdien niet meer. Genoemde commando's werken gelukkig wel. Sindsdien lijkt Mitakuuluu te werken. Vervolgens gelijk de Android-client eraf gehaald. Ik wil natuurlijk niet geblokkeerd worden. Nu afwachten of ik ook berichten van Android-gebruikers ontvang.

Update 18-01-2015

Helaas, ook met een oude versie van Whatsapp is de encryptie niet uit te schakelen. De komende tijd dus terug naar de officiële Whatsapp-client :-(

Reacties

  1. inge Op 20-01-’15 22:10 schreef inge
  2. Jarno Op 21-01-’15 12:21 schreef Jarno
Laadtijd: