OnePlus X herstellen

Categorie: Coding and stuff, Mobiel
tags: 87

Daar zat ik dan, een OnePlus X die ik al met enige moeite had voorzien van Sailfish OS, wilde ik voorzien van de Cyanogenmod 14.1 build. Leek me een mooi afscheid van Cyanogenmod builds.

Dacht ik dus.

Verkeerd gedacht.

Lang verhaal kort, het ging niet naar wens. Het uiteindelijke resultaat was, dat ik geen OS meer op mijn toestel had en geen recovery meer kon starten. Het enige dat nog werkte was booten naar Fastboot (volume omhoog+power).

Menig zoektocht verder kwam ik terecht op "[GUIDE] Mega Unbrick Guide for A Hard Bricked OnePlus X". Met aardig wat moeite, met name rondom het regelen van een Windows machine en vervolgens deze in testmodus krijgen zodat ik een custom driver kon installeren, lukte het uiteindelijk maar niet om mijn OPX in de genoemde tool aldaar te krijgen. Alle stappen redelijk succesvol doorlopen, maar lukken ho maar.

Toch met fastboot

Vervolgens toch maar weer gaan zoeken naar mogelijkheden om dit met fastboot op te lossen, dat stuk werkte tenminste. Tijdens die zoektocht langs een heel interessant blogpost gekomen voor het herstellen van een OPO: How to Restoring OnePlus one to factory image (Cyngn)/OPO to 100% Stock. De blogpost bevatte twee interessante kenmerken die me deden besluiten deze route te volgen. Ten eerste de belofte dat het met fastboot kon en ten tweede een lijst met commando's die allemaal bestanden bevatte die ik reeds had gedownload dankzij de unbrick-handleiding.

Update: de bestanden op nieuwe link: https://www.androidfilehost.com/?fid=889764386195928392

Wat te doen (vanaf de commandline, mocht je dit gemist hebben. Dus lekker Linux of Mac):

fastboot devices

Het onderdeel dat mij nog veel moeite kostte, ik gok dat mijn usb-poort aan het sneuvelen is. Maar als dat goed gaat, is het tijd om aan de slag te gaan. Eerst door het unlocken van de bootloader. Eerst checken we de huidige status:

fastboot oem device-info

...
(bootloader)    Device unlocked: false
...

fastboot oem unlock

OKAY [  0.002s]
finished. total time: 0.003s

Als dat goed ging, wordt het tijd voor de daadwerkelijke flash. Op zich gaan alle commando's redelijk vlot. Met uitzondering van de flash-system-stap. Bij die stap moet er bijna 2GB worden overgezet en weggeschreven. Deze stap duurde bij mij ongeveer 30 minuten.

fastboot flash modem NON-HLOS.bin
fastboot flash sbl1 sbl1.mbn
fastboot flash dbi sdi.mbn
fastboot flash aboot emmc_appsboot.mbn
fastboot flash rpm rpm.mbn
fastboot flash tz tz.mbn
fastboot flash LOGO logo.bin
fastboot flash oppostanvbk static_nvbk.bin
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot flash system system.img
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash cache cache.img
fastboot flash userdata userdata.img

En als dat allemaal goed ging, is het tijd om te herstarten:

fastboot reboot

Je toestel is weer helemaal als nieuw, vrij letterlijk. Je bent nu terug bij de originele fabrieksimage en instellingen. Maar als het weer werkt, dan was het de moeite waard :-)

Nog niet?

En als dit alles niet mag baten, dan kun je ook nog eens gaan kijken naar de OnePlus Series Mega UNBRICK Guide + TWRP Flashing. In deze handleiding wordt er gewerkt met speciale software en drivers van Qualcomm. Als je toestel echt niet meer wil werken, dan is er een kans dat er nog wat herstelpoorten toegankelijk zijn. Dit is waar de handleiding op ingaat.

Laadtijd: