Philips Curved UltraWide 349X7FJEW Review

Categorie: Algemeen
98

Via het Tweakers testpanel heb ik de mogelijkheid gekregen om de Philips Curved UltraWide 349X7FJEW twee weken te testen. Een fantastische mogelijkheid, zeker aangezien ik niet zomaar ruim € 700 zou uitgeven aan een monitor.

Deze review verscheen eerder op Tweakers.net.

Stevige doos

De monitor wordt geleverd in een forse doos, dat is ook niet vreemd voor het formaat. Uiteindelijk is de verpakking qua hoogte en breedte niet veel groter dan de monitor. De diepte van de doos valt wel echt op. Na uitpakken wordt duidelijk waarom: de voet. De losse monitorvoet is enorm.

foto

De monitor staat daarmee wel lekker stevig. Bijkomend voordeel van de voet is dat deze goed en soepel in hoogte is te stellen. Daarnaast is de monitor goed te voor- en achterover te kantelen.

foto

Ondanks het forse formaat van de monitor, met name aan de achterzijde, heeft Philips ervoor gekozen een losse adapter mee te leveren. Vanuit eenvoud in reparatie nog wel te verantwoorden, maar het kan niet zo zijn dat dit nog steeds een modelletje baksteen moet zijn. In mijn ogen werkelijk onbegrijpelijk.

Afstelling

Aan instellingen geen gebrek. Philips heeft op intuïtieve manier alle instellingen en de aan- en uitschakelaar in 1 knop verwerkt. De knop is in vier richtingen te bedienen en kan worden ingedrukt (5 richtingen dus). Met enkel deze knop zijn alle instellingen te wijzigen. Slimme toevoeging, de knop zit aan de achterkant. Dit geeft de voorkant van de monitor een mooi clean design. Dit wordt vervolgens wel weer wat teniet gedaan door het aanwezige Philips-logo onderaan de monitor is gehangen. Ik weet niet voor wie het er zo op moet staan, voor de koper in elk geval niet. Dat had in mijn ogen subtieler gekund. Daar komt nog eens bij dat dit logo in standby enthousiast de kamer kan verlichten met zijn knipperende lamp. Een erg effectieve methode van Philips om mij ertoe te bewegen de monitor niet in standby te laten staan.

Het beeld

Waar het uiteindelijk natuurlijk om draait, is hoe goed het beeld is. Tijdens mijn test heb ik de monitor gebruikt met een computer voor werk e.d. Niet om te gamen. In die omstandigheid vind ik het een prettige monitor om mee te werken, maar voor mijn situatie ook wat fors. Ik heb een ondiep bureau van 60 centimeter en dat is in combinatie met de ver naar achter uitstekende voet niet handig. Als gevolg daarvan zit ik net iets dichter op het scherm dan ik anders zou doen, zo’n 60 à 70 centimeter van mijn ogen. Op die afstand valt duidelijk op dat het beeld op de randen links en rechts iets vervormt. Voor het kijken van tv of gamen zal dit niet veel uitmaken, maar voor ander computerwerk, ik zit veel in een editor te werken, is het storend. Nogmaals, als ik verder achteruit ga, verdwijnt de vervorming.

Daar komt nog bij de buiging van het scherm zelf. Ik ben hier niet enkel positief over. Voor mij is het ‘gimmick-gehalte’ vrij hoog. De buiging geeft uiteindelijk vervormingen die in een plat scherm niet voorkomen. Naarmate de afstand tot het scherm groter wordt, wordt dit ‘probleem’ kleiner, maar het is er wel. Daarnaast is de buiging niet evenredig verdeeld over het complete scherm. De buitenste ± 40 centimeter van het beeld zijn vlak. Daarna begint een lange bocht tot de andere 40 centimeter van het scherm aanbreken. Ik had liever gezien dat de buiging tot de rand was doorgegaan, dan waren de vervormingen die ik aan de rand zie waarschijnlijk niet zichtbaar geweest.


Zelfs de bezel heeft wat moeite met deze vorm.

Een feature die ik nog niet eerder tegenkwam in externe monitoren, is de aanwezigheid van een blauwlichtfilter. Handig voor werken in de avonduren. Wat dan weer niet handig is, is dat dit een instelling is die je zelf tijdens gebruik moet instellen. Tenzij ik de instelling niet heb gevonden.
Daar waar je op je mobiel of laptop gewend bent dat dit het filter gedurende de avond steeds sterker wordt, is dit bij de Philips in te stellen op drie standen.

Meer contrast

Ook ben ik aan de knoppen gaan draaien om een beter contrast te krijgen. Wit was absoluut niet wit en zwart was donkergrijs met de standaard instellingen. Dit zal heel persoonlijk zijn, maar voor mijn werk niet handig. Qua kleuren viel het me mee, al zou ik bij langer gebruik ook daar tijd gaan spenderen voor een betere afstelling.

De monitor is vanzelfsprekend nog gloednieuw, maar gelukkig heb ik geen beelddefecten of dode pixels geconstateerd.

Door de beeldverhouding van 21x9 is de monitor geschikt voor het kijken van films en andere hoge kwaliteit beelden zonder zwarte balken. Maar dat maakt het ook zeer geschikt voor het plaatsen van twee vensters naast elkaar. Editor links, browser rechts, dat idee. Voor mij werk ideaal. De hoge resolutie en het grote scherm van 34” maken dat ik het scherm van mijn laptop niet gebruik. Bij kleinere monitoren, ik maak veel gebruik van een 24” Dell monitor, gebruik ik wel beide.

Aansluitingen

Aan aansluitingen geen gebrek en gelukkig allemaal aan de achterzijde. Geen lelijke USB-aansluitingen aan de linker of rechter schermrand. Beelden worden verstuurd via een van de twee HDMI-poorten of via de DisplayPort. Je USB-apparatuur kan worden gekoppeld via de de USB-hub die in de monitor plaats biedt voor 4 stekkers. En, zoals je mag verwachten, worden alle benodigde kabels meegeleverd. Of ik de stekkers horizontaal (naar achteren) de meest praktische oplossing vind, weet ik nog niet. Ik denk dat verticaal (naar beneden) wellicht een betere oplossing is. De kabels zijn nu in elk geval niet direct zichtbaar, maar er is vanuit de voet totaal geen geleiding mogelijk. Dus uiteindelijk zie je ze alsnog. Ook hier had Philips qua finishing touch nog wel wat kunnen verbeteren.

foto

Nog zo’n puntje van afwerking dat ik vreemd vind is de meegeleverde HDMI-kabel. De monitor is dus wit, de baksteen is wit, maar de HDMI-kabel is computergrijs. Waarom? Dit is nu net die ene kabel die zichtbaar blijft, zeker bij gebruik van een laptop.

Ingebouwde speakers

Zoals wel vaker bij monitoren is ook deze uitgerust met ingebouwde speakers. Het blijft voor mij vaak een leuke extra in een monitor, niet zozeer een functionaliteit waarop ik een monitor wel of niet zou kopen. Het geluid in dit geval is heel redelijk. Het geluid is wat dof en kan niet heel erg hard, maar het is zeker bruikbaar. Prima om wat Netflix te kijken of wat muziek te beluisteren via Spotify. Wil je echt gaan genieten van wat klassiek of stevige Dubstep, dan zou ik toch een stel losse speakers aansluiten.

Is het €780 waard?

Als ik in de pricewatch kijk, dan doet deze monitor momenteel zo’n €780, een uitschieter van een niet zo goed gewaardeerde webwinkel daargelaten. Persoonlijk vind ik dat best veel voor een monitor, maar daar krijg je dan wel een heel groot exemplaar met een gebogen scherm voor terug. En ook nog eens een monitor met een witte behuizing. Hoewel dit weinig lijkt uit te maken vind ik het toch een mooi pluspunt dat net wat meer biedt dat standaard zwart. Vergeleken met de alternatieven in de pricewatch valt het bedrag nog redelijk mee. Er zijn zeker goedkopere alternatieven, maar ook enkele duurdere. En in dat lijstje staan voornamelijk zwarte behuizingen.
Of ik in dat geval ook voor een gebogen scherm zou gaan weet ik zo net nog niet.

Laadtijd: