LG OLED55B8PLA Zwart Review

Categorie: Algemeen
106

Via Tweakers heb ik de gelegenheid gekregen om de 55” LG OLED55B8PLA een paar weken te proberen. Wel zo fijn voor een toestel in deze prijsklasse. Momenteel is de tv te krijgen voor zo’n € 1250. Persoonlijk vind ik dat een behoorlijke investering voor een tv. Daar krijg je wel een mooie OLED voor terug. Het is mij zeker duidelijk dat dit een zeer aantrekkelijke beeldtechniek is om naar te kijken.

Groot, niet lomp

Een 55” tv is op zichzelf natuurlijk behoorlijk groot, al is alles relatief. Hoe verder je van je tv zit, hoe meer formaat deze kan hebben. De LG OLED55B8PLA is met 55" een behoorlijk stuk groter dan mijn huidige tv, een 42" LG 42LM660S. De afstand bij mij thuis tussen de tv en de zitplekken is niet heel groot. Een 55" is lekker, maar wat mij betreft ook echt het maximum. Dus toen ik in het testtraject van Tweakers en LG een 65" binnenkreeg, kon ik daar niet echt van genieten. Na 24u verdween het toestel weer in de doos. Gelukkig kon ik een paar weken later alsnog de 55" proberen.

Hoewel het dus geen kleine tv is, heeft LG er in afwerking wel voor gezorgd dat de tv niet groter is, noch lijkt. De randen van het scherm zijn klein, een krappe centimeter denk ik. De rand is zwart, wat een net geheel oplevert als de tv aanstaat. Bij mijn huidige toestel is de rand zilvergrijs. De tv is daardoor wel iets zichtbaarder, maar het geeft ook een iets kleiner gevoel. Iets wat ik persoonlijk een pluspunt vind.

Verder is de afwerking heel netjes en strak. Het scherm is erg dun. Alleen de onderste 30% van het toestel is dikker. Hier zit duidelijk alle electronica. Ik het de tv nu op de meegeleverde voet gebruikt, maar aan de muur komt het denk ik nog beter tot zijn recht. Dan zal hij waarschijnlijk ook minder wiebelen, zoals nu op de voet wel het geval is.

Features

Zoals ik van een moderne tv verwacht, is de tv voorzien van vele apps. In vergelijk met mijn huidige tv is het fijn om ze weer allemaal werkend te zien. Daar waar moderne toestellen van LG zijn voorzien van WebOS, is mijn huidige van daarvoor. Het grote voordeel voor de consument, is dat LG het over de hele linie op tv’s gebruikt. En hoe minder verschillen in het platform, hoe beter de ondersteuning van apps.

Apps

Daar is geen gebrek aan bij de LG OLED55B8PLA. Natuurlijk ondersteuning voor platformen als Netflix, Amazon Prima, Youtube, NPO Start en Pathé Thuis. Alles te installeren via de LG Connect Store. Die laatste is dan helaas weer wat minder overzichtelijk. Maar nadat je ze hebt geïnstalleerd, werkt het allemaal makkelijk en overzichtelijk. Via de knop Home komt er een kleurrijke balk onderin het beeld waarin de apps zijn opgenomen.

Op de afstandsbediening ook twee ‘dedicated’ knoppen voor Netflx en Amazon. Vooral handig is als je deze diensten daadwerkelijk veel gebruikt.

Aansluitingen

Naast de apps is het natuurlijk ook goed mogelijk om extra apparaten aan te sluiten op je tv. Vanuit praktische overwegingen heb ik dat tijdens de testperiode niet gedaan. Iets met een Ikea-kast die aan de muur vastzit en snoeren die klem zitten tussen de kast en muur. De LG staat letterlijk voor de hangende LG…

Vanuit de instellingen is wel op te maken dat ook deze tv is voorzien van Simplink. Dit vind ik een heerlijke functie. Via de HDMI-kabel worden signalen doorgegeven aan aangesloten apparatuur. Zo hoef je geen extra afstandsbediening meer te gebruiken voor bijvoorbeeld je DVD-speler. En met een beetje geluk kun je er zelfs je setup-box mee bedienen, mocht je daartoe gedwongen worden.

Als Ziggo-klant hoef ik dat gelukkig niet. Kaartje in de CI+ module en direct in de tv. Inclusief uitzending gemist via Ziggo.

Geluid

Persoonlijk heb ik liever geen losse soundbar bij mijn tv. Als je €1000+ uitgeeft, dan verwacht ik dat er ook een beetje fatsoenlijk geluid wordt geproduceerd. Heldere hoge tonen, ruim middengebied en voldoende body in de bass. Voor films wil ik best mijn receiver aansluiten, voor de rest van de tijd moet de tv het zelf doen.

Ik heb het idee dat deze LG het goed doet, maar niet extreem. Mijn huidige toestel komt naar mijn idee beter uit de bus. Opvallender nog, de 65” die ik eventjes in huis had, deed het beduidend slechter.

Het kijken zelf

Zo, da’s lekker kijken ;-) OLED is duidelijk een andere techniek. Mooie kleuren, scherp beeld. De hoge resolutie heeft ook een nadeel, de aanvoer moet van goede kwaliteit zijn. Daar waar ik met mijn huidige toestel prima Netflix kan kijken via WiFi, gaat dat bij dit toestel soms minder. Het beeld moet soms even bufferen, soms zit je zelfs echt naar matige kwaliteit te kijken.

Inbranden voorkomen

Het is ook duidelijk dat LG wat maatregelen heeft genomen om inbranden te voorkomen. Het icoontje rechts als de tv op mute staat is daar wel een goed voorbeeld van. Deze verspringt regelmatig.

Het is vast nodig, maar op dit moment merk ik er nog niets van. Geen zenderlogo’s die vast in beeld staan of elementen van de interface die al inbranden. Ook zijn er geen defecte pixels zichtbaar. Al zou ik ook niet anders verwachten van een nieuwe tv.

Weergave

Alles levert wel een zeer kleurrijk beeld op, met scherpe en heldere kleuren. En natuurlijk goede zwartwaarden, want OLED. Wel ben ik nog wat zoekende naar de voor mij ideale weergave. Er zijn een aantal voorkeuren beschikbaar zoals spelen of bioscoop. Uiteindelijk ben ik het meest tevreden met de HDR-modus met de laagste lichtsterkte. Dit is wel iets heel persoonlijks.

Kijkhoek

Waar ik positief door werd verrast is de goede kijkhoek. De woonkamer hier is niet heel breed, waardoor je sneller onder een hoek zit te kijken. Dit ervaar ik absoluut niet als een probleem, zeker in vergelijk met mijn huidige tv. Natuurlijk, recht van voren is nog mooier, maar zeker niet noodzakelijk. Een paar wedstrijden Champions League gingen prima.

Ghosting & Gaming

Ik ben niet zo’n gamer. Maar met jonge kinderen in huis is een Switch wel aanwezig. Met een potje Fifa of wat wedstrijdjes Mario Kart kan ik geen enkele ghosting waarnemen. Dat gezegd hebbende, dit lijken me ook niet de typen games of spelcomputer waarmee je dit kunt waarnemen. Geen idee hoe de snelle schietspellen op een Playstation of Xbox het zullen doen. Tijdens gewoon tv-kijken heb ik er in elk geval niets van gemerkt, ook niet in snelle overgangen tussen licht en donker.

Soms even niet

Wat me in het gebruik wel opviel, is dat de tv soms gewoon even niet reageert. Ik heb geen specifieke situatie kunnen herkennen waarin het gebeurt. Zo zat er soms vertraging in schakelen tussen bijvoorbeeld Netflix en kabel. Dan weer reageerde de tv-gids niet. En een keer werd het helemaal vreemd met het starten van de Youtube-app. Deze werd vergezeld met een bijzondere melding: “Dit kan een probleem met de temperatuur zijn”
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1GXyYHeM3HpU0L4.jpeg

Conclusie

De LG is een zeer plezierige OLED-tv met een goede kijkhoek. Het toestel heeft een strakke afwerking met een zeer kleine rand. De meegeleverde voet is netjes, maar nog mooier is het om het toestel op te hangen.
De prijs is naar mijn idee netjes voor wat je krijgt, maar het blijft een behoorlijk bedrag. Daarmee is het zeker niet voor iedereen de meest geschikte keuze. Maar als je in deze prijsklasse zit te kijken, dan zou ik de LG zeker overwegen.

Deze review verscheen op LG OLED55B8PLA Zwart Review.

Laadtijd: