Bijna, maar toch net niet

Categorie: Fiets
tags: 87

Bijna, bijna was ik er. Bijna had ik een opvolger gevonden voor mijn oude vertrouwde Giant Expedition uit 1999. De Giant heeft inmiddels de zeer respectabele leeftijd van 20 jaar bereikt en ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een opvolger. Zeg maar al een paar jaar.

De uitdaging bij het zoeken zijn vooral mijn wensen:

  • Racestuur;
  • Hydrolische remmen, liefst Magura velgremmen;
  • Achter- en voordragers;
  • Volledige bedrade verlichting met naafdynamo;
  • Mogelijkheid om fietskar (Burley) te koppelen;
  • Geen absurd dure fiets;

De eerste twee punten zijn al jaren een probleem. Ooit, toen ik mijn Expedition kocht, was dat een fiets met een vlinderstuur. Die verving mijn Giant Trooper, met racestuur, die een of andere onverlaat na 7 jaar trouwe dienst dacht te moeten jatten. De Expedition voldeed toendertijd dus niet aan de eis racestuur. Dat was toen namelijk niet mogelijk, racestuur met de Magura remmen.

Toch racestuur

Nadat ik de fiets een tijdje had gebruikt, kwam ik erachter dat een racestuur toch echt een vereiste was voor me. De zoektocht die toen volgende leidde tot de ontdekking van de racehendels van Magura (Magura H66?). Verschrikkelijk duur, maar het maakte de fiets wel af voor me. Het niet kunnen schakelen met de remhendels heb ik altijd maar voor lief genomen. De remkwaliteiten van de Magura remmen zijn zo absurd veel beter dan v-brake remmen, dat ik daar niet naar terug wil.

Schijfremmen op racefietsen

Na jaren van zoeken naar het onmogelijke en het serieus overwegen van mechanische schijfremmen, is er de laatste jaren een voor mij heel interessante ontwikkeling gaande: schijfremmen op racefietsen. Het wielerpeleton is inmiddels om en het biedt de consumentenmarkt ook een fantastisch verkoopargument om die ene fiets, die nog lang niet aan vervanging toe is, toch te vervangen.

Van gravel racer naar vakantiefiets

Combineer dat met de opkomst van een nieuw segment: de gravel racer. Vergelijkbaar met de cyclocrosser, maar dan met een wat meer relaxde zit. De gravel racer is nog maar een hele kleine stap verwijderd van sportieve vakantiefiets. En laat die markt nu ineens ook te zijn aangeboord. Zo ook door Cube. Zij komen nu met de Nuroad-serie en bouwen deze een beetje op met spatborden, bagagedrager en verlichting. En, als losse accessoire is er ook nog een standaard op te plaatsen. Brede slicks erop en gaan. Een ideale fiets voor sportief woon-werkverkeer en ook geschikt om mee op vakantie te gaan. Of zoals Cube het zegt: "...trek er een paar weken tussenuit met een setje tassen achterop of neem een leuk tussendoorweggetje als je naar kantoor rijdt.".

En ik kan inmiddels uit ervaring zeggen dat het heerlijk fietst. Licht, wendbaar en in theorie geschikt voor een bospad.

Helaas kan ik inmiddels ook zeggen dat die standaard er wel op kan, maar dat je daar dan wel telkens met je voet tegenaan tikt. In elk geval met mijn schoenmaat.

En dat het ontbreken van een uitvalnaaf wellicht extra stabiliteit brengt, maar dat je dan geen fietskar meer kunt koppelen.

En dat de stabiliteit van de fiets niet overhoudt, zeker als je er een tas op gooit. Laat staan als ik er mijn twee Back Roller Plus Ortliebs erop zou gooien met een tentje bovenop de drager.

En dat de voordrager dus echt niet geschikt is voor lowriders.

En dat ik dus met verdriet de fiets heb teruggebracht, maar blij ben met de correcte afhandeling van 12Go Biking met het terugnemen van de fiets. Ze gaan absoluut geen probleem hebben met het vinden van een nieuwe eigenaar die niet tegen de beperkingen aanloopt zoals ik die ervaar.

Tot die tijd zal mijn trouwe beestje nog even door moeten.

Laadtijd: