Een e-reader is voor boeken, niet om data te verzamelen

Categorie: Linux
122

Sinds enige tijd hebben we hier in huis een Kobo Aura HD. In basis ben ik daar heel blij mee, want in tegenstelling tot de Sony die hier ook is, heeft deze backlight. Wel zo handig als je met weinig licht aan het lezen bent.

Maar waar de Sony prima werkt zonder toegang tot internet, laat staan zonder account, is dit klaarblijkelijk bij Kobo wel een vereiste. Goed voor de verkoop via het platform van Kobo, los van alle andere data die men aldaar verzameld.

Dat moet anders kunnen

Dat moet anders kunnen bedacht ik me vandaag (dus ja, ik heb al eerder een account gemaakt om de Kobo te gebruiken). Een korte zoekopdracht leerde me dat dit inderdaad mogelijk is. Kobo slaat de benodigde informatie namelijk op in een sqlite database op het device. En die is te vinden in de .kobo-map.

Wat moet je doen? Start de Kobo en volg de instructies op het scherm. Zodra je bij de stap komt waarbij je moet verbinden met internet, kies je de route 'ik heb geen wifi'. Daarna sluit je de Kobo aan op je laptop. Deze wordt gezien als externe opslag. Open vervolgens je terminal en ga naar het apparaat. Op Ubuntu:

cd /media/<username>/KOBOeReader

Vervolgens kun je me met het volgende commando wat dummie-data naar je sqlite database schrijven:

echo "insert into user(UserId,UserKey) values('1', '');" | sqlite3 .kobo/KoboReader.sqlite

En lezen maar. Boeken erop zetten doe ik met Calibre. Gewoon in epub-formaat zoals je op de meeste plekken je boeken kunt kopen.

Nog meer met je Kobo doen? Lees dan eens verder op Hacking the Kobo Clara HD.

Laadtijd: